SPORT


 

Na području Grada Prijedora, sport je zastupljen dugi niz godina, a pojedini sportovi se igraju gotovo cijeli jedan vijek. Svojim postojanjem i zalaganjem u sportskim klubovima, dali su nemjerljivi pečat prijedorskom sportu i samom gradu, ali i širom svijeta. Veliki je broj sportista iz Prijedora dao  izuzetan doprinos u gotovo svim granama sporta.

U gradu Prijedoru i njegovoj okolini egzistira i sportski djeluje više od šezdeset klubova, a Budžet Grada Prijedora dotira rad za 46 sportskih klubova i sportskih udruženja.

 

FUDBAL

 

        Najzastupljeniji sport u Prijedoru, fudbal, prezentovan je sa petnaest klubova i više škola fudbala sa velikim brojem mladih fudbalera i onih koji će to biti.Na čelu ovih sportskih klubova je FK „Rudar-Prijedor“. Vtreću godinu član Premijer lige Bosne i Hercegovine, održava ovaj status u elitnom takmičenju, zahvaljujući velikom naporu igrača, kao i trenera uprave kluba.

         Da bi zadržao status premijerligaša, odnosno da bi se utakmice mogle održavati na Gradskom stadionu u Prijedoru, po pravilima UEFE stadion mora odgovarati istim, tako da se nakon završetka sezone 2011/2012. godine, pristupilo se završnici izgradnje istočne tribine sa svim pratećim sadržajima. Ovom dogradnjom stadiona ovaj sportski objekat se približava evropskim standardima.

          Ostali fudbalski klubovi se takmiče u više liga, od regionalne, gdje su zastupljena  četiri kluba, do treće i četvrte lige. Treba napomenuti da je FK „Žitopromet“, od ove fudbalske sezone pod nazivom FK „Radnik-Urije“već drugu godinu u ovoj ligi sa  dobrim rezultatima.Rad ostalih klubova, bez obzira na lošu materijalnu situaciju, velikim naporima nastoje održati dobre pozicije u ligama u kojima se takmiče, a uz to ulažu se maksimalni napori da se izgrade i klupske prostorije, svlačione, te prostorije za sudije i delegate. Primjer za to su FK „Brzi“ iz Busnova, OFK „Brdo“ iz Hambarina, te OFK „Rasavci“ iz Rasavaca, kao i FK „Bratstvo“ iz Kozarca.

 

RUKOMET

           

            Ženski rukometni klub „Mira“, u sezoni 2011/2012. godine zauzela je visoko treće  mjesto, što je izvanredan rezultat i pokazatelj da je u ženski rukomet uloženo puno volje, rada i entuzijazma. Ovaj rezultat je klubu otvorio vrata evrposkih takmičenja, međutim ovakvo jedno evropsko takmičenje iziskuje velika finansijska sredstva. Pravila međunarodnog takmičenja klub koji je stekao određenu poziciju na vrhu tabele, dužan je učestvovati na međunarodnim takmičenjima.

            Rukometni klub „Prijedor“, nakon  dobrog plasmana u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 2010/2011. godine, narednu sezonu u 2011/2012. godini sa znatno podmlađenom ekipom nije uspio ostvariti opstanak u ligi, ali u slučaju nezainteresovanosti drugih klubova iz Bosne i Hercegovine, isti bi mogli zadržati status premijerligaša.

 

KOŠARKA

 

            Dvoranski klubovi su zastupljeni sa KK „Prijedor,ŽKK „Mladost“ i KK„Hunters“, a uz ove klubove je i KK „Omarska“.

            KK „Prijedor“ već dugi niz godina se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske uvijek je za jedan korak kraći u takmičenju za ulazak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Mlađe kategorije se takmiče, također u Prvoj ligi RS, te u kombinaciji sa KK „Hunters“ i KK „Omarska učestvuju i u Drugoj ligi Republike Srpske.

            ŽKK „Mladost“ nakon 35 godina postojanja, ostvario je davnašnji cilj, ulazak u viši rang takmičenja. Naime, mlade košarkašice su sa svojim djevojkama trijumfalno ušle u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, na na toj poziciji nastavljaju novu prvenstvenu sezonu 2012/2013. godinu. Mlađe kategorije, pionirke, kadetkinje i juniorke  takmiče se u Prvoj ligi Republike Srpske.

 

TENIS

 

            Teniski klub „Dr Mladen Stojanović, na otvorenim i jednom zatvorenom terenu već deveti put za redom organizovao ITF Fjučers turnir, a u sklopu  39. Memorijala Dr Mladena Stojanovića, kao sedmi ETA turnir (turnir za mlađe kategorije), te veliki turnir veterana, sa učešćem tenisera iz više zemalja. Tenis klub iz Ulice Srpskih Velikana sa velikim brojem uzrasnih kategorija  takmiči se na republičkim i BiH prvenstvima sa zapaženim uspjesima, koji su potkrepljeni sa brojnim peharima, medaljama i priznanjima.

            Važno za naš grad i za sve sportiste ovog grada je činjenica da se ove godine obilježava osamdeset godina igranja bijelog sporta u Prijedoru, što je veliki i rijedak jubilej.

 

STONI TENIS

 

            Za ovaj klub možemo jednostavno reći da Premijer liga Bosne i Hercegovine  ne može funkcionisati u stonom tenisu bez  kluba iz Prijedora.

            U prilog ovoj konstataciji stoji činjenica da se titula prvaka Bosne i Hercegovine vratila u naš grad po šesti put, a uz ovu titulu su i brojni pehari i medalje sa mnogobrojnih turnira van granica Bosne i Hercegovine.

 

ODBOJKA

 

            Odbojkaški klub sa predznakom ženski, nije više samo ženski odbojkaški klub. Naime, zaintzeresovanost za ovaj sport je privukao i mušku populaciju, tako da za djevojkama, treninge održavaju i dječaci željni da sa kolegicama iz kluba postignu što bolje rezultate u za sada Drugoj ligi Republike Srpske. Cilj ovog kluba je ulazak u Prvu ligu Republike Srpske, što nisu uspjeli u prethodnoj sezoni. Međutim, kvalitet odbojkašica je vidljiv na mnogim turnirima van Bosne i Hercegovine, a zadnji turnir u Milanu ( Italija ) rezultirao je prvim mjestom, što za ovaj mladi klub predstavlja nemjeriv uspjeh.

            Kako interes za ovaj sport raste, to se stvorila i želja za formiranjem škole odbojke uz izuzetno stručan rad iskusnog trenera, nekad vrsnog odbojkaša i člana reprezentacije bivše države, što privlači nove potencijalne igračice da savladaju tehniku i način igranja odbojke,  a nisu konkurencija jedni drugima, već naprotiv.

 

BORILAČKI SPORTOVI


          Uz već pobrojane sportske klubove i sportska udruženja  su i borilačaki sportovi, razvrstani u više grana, kao što su karate, tae kwon do, kik boks, boks, aikido, džudo. Ovi klubovi se takmiče na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te na više međunarodnih takmičenja, a sve je u zavisnosti od finansijskih sredstava, tako da na taj način zavisi njohov odlazak na ta takmičenja i svakako ostvarivanje zapaženih rezultata nažalost moraju izostati, no to svakako ne umanjuje njihov značaj i kvalitet rada.

Uz već pobrojane klubove u Premijer ligi BiH moramo napomenuti da bokserski klub „Rodić-Prijedor“ nije više član ove lige, jer zbog finanijske situacije liga ne funkcionira, pa se naš klub takmiči u bokserskoj ligi Republike Srpske.

 

ATLETIKA

 

         Prijedorski atletičari i pored činjenice da je zainteresovanost mladih za ovaj sport u blagom padu, postižu izuzetno zapažene rezultate, kako na nivou takmičenja u Republici Srpskoj tako i na takmičenjima u Bosni i Hercegovini. Atletski miting u Sloveniji, grad Bovec, mjesto  je gdje naši atletičari osvajaju brojne medalje i priznanja, pa tako i ove 2012. godine sa brojnim medaljama i priznanjima, što je znak da se u klubu ozbiljno i samouvjereno radi, kako bi se postiao što bolji rezultat, bez obzira na uzrast takmičara. U prilogu tome ide i činjenica da je na  nočnim trkama u Bovcu naša ekipa osvojila, uz veliki broj stranih takmičara, prva mjesta, za šta svjedoče i medalje, koje ukrašavaju prostorije Atletskog kluba „Prijedor“. Svi ovi rezultati su odskočna daska za organizaciju Balkanskog takmičenja u Prijedoru, kada se steknu povoljniji finansijski uslovi.

U oranizaciji Atletskog kluba „Prijedor“ uz Grad Prijedor i brojne sponzore i donatore organizuje se i velika atletska manifestacija na kojoj učestvuje atletska elita iz više zemalja Evrope,  gdje i naši mladi atletičari zauzimaju visoko pozicionirana mjesta.

 

AERO SPORT

 

Petrovdanski padobranski kup, manifestacija je međunarodnog karaktera koja okuplja veliki broj učesnika iz više zemalja iz okruženja i šire. Kup  je  u zvaničnom evropskom bodovanju, a nastojanja su da preraste u zvanični evropski  FAI  kup, što mnogo jači klubovi nisu uspjeli dobiti, a našem Aero klubu „Prijedor“ je pružena sva podrška od zvaničnih insitucija, kao bi ovaj kup dostigao vrhunac u ovoj grani sporta.

Uz petrovdanski padobranski kup je jako značajno tradiconalno takmičenje u organizaciji Aero kluba „Prijedor“ i Blanik takmičenje ( jedrilice ) sa velikim brojem posada i takmičara, također međunarodnog karaktera, te takmičenje motornih pilota  „avio reli„  sa desetak redovnih avio posada.

Aero klub „Prijedor“ uz Petrovdasnki padobranski kup, proslavio je   šezdeset godina postojanja, što je i za veće klubove ovoga ranga rijedak slučaj.

 

STRELJAČKI SPORT

 

Kada govorimo o streljačkom sportu onda je riječ o streljačkom klubu „Soko“, a mogli bi reći da se ova grana sporta vratila na borilačke terene, streljane, nakon dugog niza godina odstustvovanja i za kratko vrijeme članovi ovog kluba su ostvarili niz zapaženih rezultata, kako na teritoriji BiH, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Pošto je „led probijen“ formiran je drugi streljački klub, sa drugim rekvizitima (luk i strijela), zapravo u pitanju je streličarski sport, tako da interesovanje i za ovaj vid sporta je u porastu, mada je klub  nov, kao i sam sport u našem gradu, ali uz podršku entuzijasta, možemo očekivati i takmičarske rezultate u narednom periodu.

 

MOTO SPORT

 

Već duži niz godina Moto klub „Prijedor“ organizuje jednom godišnje motorijadu sa velikim  brojem učensnika, a ove godine je mjesto sastanka „bajkera“ preseljen van grada na aerodrom „Urije“, gdje je uređena nova kros staza, tako da je osim okupljanja  motorista, prezentovano i njihovo umjeće u kros vožnji.

 

PLANINARSKA DRUŠTVA

 

Planinarska društva su zastupljena sa četiri kluba, od kojih je PD „Klekovača“ najmasovije društvo, a za svoj rad je od predsjednika Republike Srpske dobilo orden NJegoša drugog reda za unapređenje sporta. Planinarska društva „Previja“ i SPAK „Pauk“ su u svojim aktivnostima opredjeljeni za alpinisktičke pothvate, te njihovi članovi učestvuju u ekspediciji Republike Srpske u osvajanju najviših vrhova širom svijeta, te Planinarsko društvo „Mrakovica“ iz Kozarca tekođer sa velikim brojem članova i velikim brojem aktivnostima

Uz ovu grupu planinarskih društava  pridružio se i klub ekstremnih sporotva „Albatros“, koji nastoje izgraditi vještačku stijenu, na kojoj bi se pokazivala i vršila obuka u ekstremnom penjanju, sve u cilju edukacije i poromocije ove vrste sporta.

 

ŠAH

 

Kada je riječ o šah klubovima, trenutno u Prijedoru je aktivan Šah klub „Rudar“  član Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Konstatujemo da se i pored teške materijalne situacije, klubovi sa naše opštine ne samo da održavaju  rad klubova, već postižu i zapažene rezultate, prvenstveno na osnovu nesebičnog angažovanja entuzijasta i zaljubljenika u sport, kao i mladih sportista koji svojim zalaganjem propagiraju i sport i naš grad.

Tome u prilog ide i činjenica da naš grad ima šest aktivnih klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, koji trebaju biti primjer ostalim klubovima da ustraju u svojim namjerama i radom za bolje sutra u sportu, a to su: FK „Rudar-Prijedor“, ŽRK „Mira“, RK „Prijedor“, ŽKK „Mladost“, STK „Prijedor“ i Šah klub „Rudar“, a sedmom članu Premijer lige BiH želimo što prije i kvalitetnije okupljanje u ligi.

 

 


Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana