ТВЕК- нови погон за производњу емулзионих експлозива

04/11/2018

 У предузећу "Твек" из Љубије код Приједора отворен је нови погон за производњу емулзионих експлозива, што је јединствена производња у БиХ.


Директор "Твека" Душко Долинић рекао је данас новинарима приликом обиласка нових погона да је ријеч о новом асортиману производње у овом предузећу које се до сада бавило производњом анфо рударских експлозива на стационарном постројењу која је започела 2013. године. 

"То су експлозиви који служе за минирање у рударству и каменолому и у питању су привредни експлозиви", истакао је Долинић. 

Он је потврдио да "Твек" на тржиште тренутно пласира око 2.000 тона експлозива и запошљава 27 радника. 

"Капацитет овог погона је 10.000 тона експлозива, али је то дупло већа производња него што су потребе тржишта БиХ чиме се стварају могућности већег извоза на сусједна тржишта, а тренутно је то тржиште Хрватске", рекао је Долинић. 

Он је додао да су погон и комплетна технологија изграђени властитим средствима и снагама, а примјењује се и квалитетан систем противексплозивне заштите. 

Долинић је најавио и проширење производње на новој локацији, након усвајања Регулационог плана Љубија што би уз сертификате које "Твек" посједује за производњу и продају производа на домаћем и на тржишту ЕУ, отворило нове извозне могућности. 

Нови погон у овој фабрици данас је обишао и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је новинарима рекао да ће Градска управа, гдје је у току израда Регулационог плана Љубија, подржати настојања да "Твек" прошири капацитете и извозно оријентисану производњу. 

"Ови људи су доказали да могу радити са овако опасним материјама, а проширење производних погона омогућио би формирање нове пословне групације и извоз и додатно запошљавање радника, што нам је главни циљ", рекао је Ђаковић. 

Он је додао да је то значајно и за Љубију, која нема довољно производних погона и могућност да запошљава раднике. 

"Ми смо им кроз градску Фондацију за развој обезбиједили средства са каматом од само један одсто за проширење капацитета, а остала кредитна средства комерцијалних банака плаћа град што је наша стандардна помоћ за оне субјекте који набављају нове технологије и нове машинe за рад", рекао је Ђаковић. 

Он је додао да ће најављеним проширењем овај погон доћи до остварења пуног капацитета ове производње која је ријетка и постоји једино у Србији и овдје у Републици Српској. 

Фабрика експлозива "Твек" је привредно друштво у мјешовитом власништву, а половина припада Рудницима жељезне руде "Љубија" које се бави производњом индустријског експлозива. Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана