Град Приједор домаћин 3.Сајма занимања

03/30/2018

 Сајам занимања Републике Српске који по трећи пут организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа, Програм „ Прилика плус“ и Градом Приједором отворен је данас у Приједору и окупио је 10 000 ученика деветих разреда из 130 школа из  Републике Српске.


Пoмoћник министрa зa прeдшкoлскo, oснoвнo и срeдњe oбрaзoвaњe Рaдмилa Кoцић Ћућић је новинарима изјавила да је Приједор ,град домаћин сајма, примјер добре праксе како успоставити сарадњу између образовања и тржишта рада.
„ Наш циљ је да ученицима деветог разреда пружимо све потребне информације да би уписали оно занимање које ће им омогућити како сигурно запослење тако и да буду најбољи  у свом послу“, казала је Коцићева.
На Сајму занимања је  представљен  и Конкурс за израду андроид апликације под називом „ Водич за занимања“ који Министарство расписује са циљем да се занимања што више приближе ученицима завршних разреда основних школа и да им се олакша избор и упис у средње школе у Републици Српској.
„ Ми ћемо ту апликацију инсталирати свим ученицима у Републици Српској и покушати  да им , на њима прихватљив начин, приближимо занимања и  помогнемо у избору  одговарајуће средње школе“, додала је Коцићева.
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је новинарима изјавио да је Приједор већ дужи период препознао проблематику потреба привреде и путем градске развојне агенције „ Преда“ и директора средњих школа посветио се увођењу практичне наставе у средње школе.
„ Данас нам је намјера да будућим средњошколцима укажемо на потребу школовања производних и дефицитарних занимања  у складу са потребама наше привреде„ казао је Ђаковић.
Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић је изјавио да је овај сајам примјер конкретизације свих настојања да се образовање увеже са привредом што ће сигурно бити један нови замајац у развоју Републике Српске.
„ Гаранција за то су данас овдје присутан велики број привредника,али и ђака који ће сутра бити носиоци свих привредних активности на овим просторима“, рекао је Ђурић.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић је говорећи о значају сајма истакао да ће ученици бити у прилици да на лицу мјеста виде шта то све нуде школе и да изаберу оно што највише одговара њиховим афинитетима, али и потребама привреде.
Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић је изјавио да су на сајам дошли да  дјеци прикажу  одређена занимања која су интересантна за привреду Републике Српске и да их у директном контакту усмјере за школовање у нешто што има будућност на овом тржишту.
„ Тржишту требају сва производна и занатска занимања без обзира на профил,а слободно можемо рећи да је у тој области све дефицитарно за сву привреду Републике Српске“, рекао је Тривић.
На штандовима  у Дворани „ Младост“ у Приједору   представљена су сва  занимања школа приједорске, бањалучке и добојске регије, а поред штандова средњих школа, заступљени су  и штандови Привредне коморе Републике Српске , Занатске коморе, Завода за запошљавање, Града Приједора те бројних привредних субјеката.Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана