Градоначелник и представници Удружења " Прогрес" потписали уговор за дообуку још осам младих људи

03/29/2018

 Градоначелник  Приједора Миленко Ђаковић и  представници Удружења "Прогрес" из Сарајева потписали су данас Уговор о заједничкој имплементацији пројекта „ Про посо“са циљем практичне дообуке , стручног оспособљавања и запошљавања код послодаваца са подручја града осам младих, тренутно незапослених лица.

 
Ријеч је о пројекту  који се на подручју Приједора проводи од 2012.године од када је практичну дообуку обавило 48 радника, од којих је преко 70 одсто остало у сталном радном односу.У истом периоду је учешће у пројекту имало и око 25 послодаваца.
 
"Данас смо потписали уговор за дообуку још  осам младих људи из Приједора који ће  доћи до свог личног образовања, а надамо се и до запослења код четири послодаваца за пет различитих занимања , а управо са намјером да смањимо незапосленост" казао је Ђаковић.
 
Он је потврдио да овај пројекат суфинансирају град Приједор и њемачка фондација „Wings of hope“ / Крила наде/из Минхена са по  9600 KM  односно 4800 еура.
 
Представник  Удружења „ Прогрес“ и координатор пројекта „ Про посо“ Елвир Чаушевић потврдио је  да је циљ овог пројекта  да се младима пружи  прилика да се дообуче или преквалификују и за шест мјесеци стекну квалификације како би били конкурентни на тржишту рада.
 
„ Ми на овај начин никоме не дајемо посао, али стварамо услове да након ових шест мјесеци добију одређене квалификације и створе додатне услове за запошљавање“ рекао је Чаушевић.
 
Циљ пројекта је да се помогну не само полазници него и послодавци, да се да прилика људима од 18 до 35 година који активно траже посао да  уз менторство прођу неформалну и садржајну практичну обуку за занатска занимања  и остану код тих послодаваца у радном односу или да буду конкурентни на тржишту рада.
 
Чаушевић  је додао да су данас потписани уговори и  са двије приједорске средње школе и три послодавца о стипендирању практичне наставе за шест ученика са око 150 КМ мјесечно.
 
„ Поред средстава за дообуку осам младих људим стипендирање практичне наставе за шест ученика , у овом  пројектном циклусу биће уложено и додатних  7000 КМ за реализацију мини едукативног сајма за занатска и техничка занимања које ће у сарадњи са Развојном агенцијом `Преда ` и Електро-техничком школом бити организован у мају у Приједору“рекао је Чаушевић.
 
Иначе, пројекат се проводи у десет регија на простору цијеле БиХ, односно у Републици Српској  проводи се  у Сребреници, Фочи и Приједору.
 
 Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана