Одржана 14.сједница Скупштине града

02/07/2018

 На подручју Приједора је у прошлој години, реализацијом Програма коришћења 515.238 КМ буџетских средстава за пољопривреду, повећан приход пољопривредних произвођача и настављен тренд стварања позитивне климе у овој области, наводи се у информацији о реализацији овог програма која се данас нашла пред градском Скупштином.


У информацији је појашњено да је у оквиру Програма коришћења средстава за унапређење пољопривреде у прошлој години од планираних 305.000 КМ реализовано 241.025 КМ, односно од 281 позитивно су ријешене 264 пријаве. 

"За реализацију Програма подршке подизању пластеника издвојено је 39.200 КМ, а, према наведеном основу, достављено је 127 пријава корисника, од којих је позитивно ријешено програмом планираних 40", наводи се у овој информацији. 

На име реализације ова два програма Одјељења за привреду и пољопривреду примљено је укупно 408 пријава, од чега су позитивно ријешене 304, за које је из градског буџета за прошлу годину издвојено 280.225 КМ. 

"У току године, спроведен је програм набавке противградних система мрежа за малине које су постављене код 38 произвођача на површини од 2,1 хектара, а чија је вриједност 46.000 КМ. За противградну заштиту је издвојено 39.000 КМ, а накнадом штете од мраза код 65 приједорских воћара дјелимично је ублажена штета настала у 2017. години у износу од око 150.000 КМ", наведено је у информацији. 

Одборници су на данашњем засједању, између осталог, усвојили одлуку о висини боравишне таксе града за ову годину од двије КМ по сваком ноћењу, док висина паушалног износа боравишне таксе за угоститеље који пружају услуге смјештаја у кући за одмор, апартману и соби за изнајмљивање износи 15 КМ за сваки лежај на годишњем нивоу. 

Усвојени су и Пословник и План рада Скупштине за ову годину, као и Етички кодекс локалног парламента, чијим се одредбама утврђују етичка правила и принципи понашања одборника. 

Предсједник Скупштине града Сеад Јакуповић рекао је новинарима да је више него задовољан радом Скупштине у прошлој години, али и сарадњом са Градском управом и градоначелником. 

Он је додао да је Скупштина током 2017. године укупно усвојила 165 аката, од чега један програм рада, један Статут града Приједора, 60 одлука, 27 рјешења, 57 закључака и 19 реферата из имовинско-правне области. 

"Мимо плана разматрана је још 51 актуелна тема које је наметао свакодневни живот и очекујем да ћемо тако, у доброј атмосфери, наставити и у овој, изборној години, чему смо примјерили и данас усвојени Пословник о раду Скупштине у ову годину", каже Јакуповић. 

Он је подсјетио да ће се данашња сједница памтити и по примјени нове, савремене технике која се још једино примјењује у Народној скупштини Републике Српске, што ће омогућити и да се записи са скупштинских засједања, осим у писаној и тонској форми, предоче и у видео облику.

На сједници Скупштине града Приједора указано је на проблем што у ноћним часовима у овом граду нема дежурне апотеке. 

Градоначелник  Миленко Ђаковић је новинарима изјавио  да је за ове намјене потребно 109.000 марака и да ће се радити на рјешавању овог проблема односно детаљније анализирати  да  ли је дежурство потребно и финансијски оправдано.

Разматран је и приједлог рјешења о именовању Савјета за израду измјене дијела Регулационог плана  „Љубија“ на територији Приједора и Оштре Луке.

Циљ измјена дијела овог  регулационог плана на Централним рудиштима љубијског копа је обезбјеђење биомасе за потребе „Топлане“.

„ Имамо ту огромне просторе и жељели бисмо се усмјерити да можемо створити нове елементе биомасе  и да бисмо за потребе биомасе за топлану   што мање употребљавали  класично дрво и  вршили сјечу шума“, казао је градоначелник  Миленко  Ђаковић.

Пред одборницима су се нашли и Извјештај о раду Фондације за развој „Приједор“ за 2017. годину, Информација о реализацији Програма коришћења средстава за подстицај у предузетништву, малим и средњим предузећима у 2017. години, Информација о избору и реализацији пројеката невладиних организација у 2017. години, Информација о избору и реализацији пројеката омладинског сектора Града Приједор у 2017. години, План имплементације Интегралне стратегије развоја града Приједор (2014 – 2024.), за период 2018-2020. године.

Између осталог усвојено је  и  Рјешење о  именовању чланова школских одбора у основним и средњим школама града Приједора и Приједлог Рјешења о измјени Рјешења о именовању сталних радних тијела Скупштине града Приједора.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана