Одржани " Дани зиме на Козари "

02/04/2018

 Проглашењем побједника и подјелом пехара и признања завршени су овогодишњи „ Дани зиме на Козари“. Међу девет спортских екипа, најбоље резултате у шест  такмичарских дисциплина  постигли су чланови екипе  општине Козарска Дубица.


Најбољи  котлић  у гастро такмичењу у категорији средњих школа , међу осам  школа, припремили су ученици Средњошколског центра „ Петар Кочић“ из Српца. У категорији ловачки котлић учествовало је девет  ловачких удружења, а најбољи су били чланови Ловачког удружња „ Сана“ из Оштре Луке.

У категорији извиђачки одреди и планинарска друштва учешће је узело 13 екипа, а титулу побједника у припреми котлића у  овој категорији понијели су чланови Извиђачког одреда „ Моштаница“ из Козарске Дубице.

Свима њима  била су  обезбијеђена  средства од 150 КМ за набавку гастро материјала за котлиће.
У оквиру овогодишњих Дана зиме на Козари одржан је и Ски куп у организацији Планинарско-скијашког друштва Љубијски рудар, а такмичари су се  надметали  у мушкој и женској конкуренцији  и то у категорији  средњошколаца те старијих и млађих основаца.

Традиционална манифестација „ Дани зиме на Козари“ , дванаеста  по реду  , окупила је данас  на сњежној Мраковици  више хиљада  посјетилаца.

Отварању “Дана зиме на Козари” испред Владе Републике Српске присуствовали су министри  у Влади Републике Српске Лејла Решић и  Дане Малешевић.

Решићева је новинарима  изјавила  да је поносна што већ осму годину ово министарство пружа подршку овом догађају.

Ми смо срећни када локалне заједнице препознају неку добру идеју и град Приједор је био први који је покренуо ову причу и све околне локалне заједнице су се прикључиле на један одређени начин и трајемо укупно ево 12 година”, додала је она.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да ова привредно-туристичка  манифестација која се традиционално одржава почетком фебруара и да су са снијегом испуњени сви услови да амбијент буде препун љепоте.

Снијег је окитио нашу планину, спортисти су спремни за такмичења, скијаши су на својим стазама и у једном добром расположењу почнимо ово наше дружење на нашој Козари”, рекао је Ђаковић на отварању манифестације .

Отварању “Дана зиме на Козари”, којим су  присуствовали начелници и грађани више поткозарских општина, претходило је полагање вијенаца жртвама палим на Козари. Вијенце су положили представници града Приједора, Владе Републике Српске и Одреда извиђача “Доктор Младен Стојановић” Приједор.

Директор Туристичке организације града Приједора Амира Ганић рекла је да је циљ  манифестације био промоција планине Козаре и Националног парка Козара и читаве ове  регије Поткозарја.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић  је истакла да су  овогодишњи „ Дани зиме на Козари“ ову манифестацију етаблирали као манифестацију од посебног значаја за Републику Српску.

„ Ако се узме амбијент гдје  се све ово дешава, ова фантастична природа , то је оно што привлачи туристе и не само нашег окружења  него и са разних  удаљенијих дестинација“, казала је Јовановићева.

Директор Националног парка „Козара“ Драган Ромчевић је изјавио да је ово једна од најмасовнијих манифестација која се дешава на овом простору, али и која највише промовише Национални парк и све оно што он може да пружи посјетиоцима.

У току трајања манифестације улаз у Национални парк „Козара“ је био по промотивној цијени од 1 КМ, а висина свијега на Козари је била 45 центиметара.

У културно-умјетничком програму  наступили су бенд „Боћо и бећари“, „група „Анемо“ из Приједора,Градишки тамбураши, мушка ојкачка група и женска пјевачка група, КУД-а „Кнешпоље“ из Кнежице, Козарска Дубица и пјевачка група, КУД „Уна“, Нови Град.

Организатори 12.привредно туристичке манифестације „Дани зиме на Козари“ су Град Приједор, туристичке организације Приједор, Козарска Дубица, Нови Град и Градишка, те Национални парк „Козара“.

Покровитељ 12. манифестације „Дани зиме на Козари“ је град Приједор, а организовање манифестације су помогли и Министарство управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске, као и пријатељи манифестације.Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана