Светосавски добротворни бал

01/28/2018

 У организацији Кола српских сестара, у Приједору је одржан Светосавски бал чиме је у овом граду обновљена традиција организовања ове свечаности.Предсједник Кола српских сестара Јадранка Мијић изјавила је да су се чланице овог удружења потрудиле да овај културни догађај у граду постане и остане запамћен као свечаност хуманости и достојанства. 


"Нама је посебно задовољство што нам је указано повјерење да ове године организујемо Светосавски добротворни бал, а ово добротворни посебно истичем јер је то оно због чега смо и прихватили да обновимо ову светковину, управо прикупљање хуманитарног прилога за једну акцију", рекла је Мијићева. 

Она је рекла да је за бал било продато око 370 улазница, а да је прилог који је скупљен од продаје крофни 2.581 КМ. 

"Средства од продаје крофни које су припремале чланице Кола усмјерићемо у хуманитарне сврхе односно у изградњу куће осмочланој породици Милинковић из Црне Долине", навела је Мијићева. 

Она је додала да су раније већ прикупили средства за ове намјене од Министарства управе и локалне самоуправе, тако да ће ово бити довољно за почетак радова. 

Мијићева је додала да је свечаност уљепшао и златник са ликом Светог Саве, који је, као најсретнија у једној кофни, пронашла просвјетни радник Биљана Бановић. 

Осим Кола српских сестара, организацију обновљенoг Светосавског бала у Приједору подржала је и Градска управа Приједор. 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је присуствовао балу, истакао је да је Свети Сава представљао и представља духовну вертикалу српског православног народа и његова величина, његово биће, ум и мудрост су задужили српски народ и тај светитељ и просвјетитељ се слави вијековима. 

„ Ево овдје и у граду Приједору ми смо низом свечаности казали претходних вечери  коју ријеч о Светом Сави , од којих он сваку заслужује, а овим балом настављамо и ову традицију у духу православне духовности и хуманости достојно имена Светог Саве“, изјавио је Ђаковић.

У програму бала учествовали су Хор "Вила", Арсен Чаркић и Група "Источник" Удружење за очување традиције и кореограф Жељко Шормаз, глумац Александар Бламић, група "Носталгија" и солиста Предраг Мијатовић. 

Традиција светосавских духовних и свјетовних свечаности у Приједору, са прекидима, датира од 1891. године.Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана