Светосавска академија

01/26/2018

 Најуспјешнијим просвјетним радницима града Приједора у школској 2016/17. години  додијељене су  ''Светосавске повеље'' на традиционалној Светосавској академији  која је одржана у Позоришту Приједор.


Највиша признања за резултате постигнуте у разредној и предметној настави и средњем образовању ове године  добили су   Бранка Гајић  из ОШ“Бранко Ћопић“, Срђан Дејановић из  ОШ „ Петар Кочић“ и Вељко Јањетовић из  Гимназије „Свети Сава“ те васпитачица Дјечијег вртића „ Радост“ Рада Косић.

„ Ово ми је огромно признање за  38 година колико радим у вртићу са дјецом  јер сам доживјела да ме моје радне колеге једногласно  предложе за овако високо признање“ , рекла је Косићева.

 "Светосавске повеље" и новчане награде добитницима је уручио градоначелник Миленко Ђаковић  који је честитао крсну славу свима који славе Светог Саву, а посебно поздравио све просвјетне раднике који овај дан обиљежавају као школску славу и поручио да дјецу одгајају у најбољем, могућем духу, духу светосавља.

„Ово је прилика и  да се још једном присјетимо Светог Саве,нашег великог просветитеља и препородитеља и нашим просвјетним радницима и ђацима желим да буду духовни и да буду умни и да вриједно раде и да достигну ниво на који би Свети Сава био поносан, као што смо и ми  на њега “, казао је новинарима Ђаковић .

Пригодну бесједу о лику и дјелу великог српског просветитеља имао је професор Филолошког факултета у Бања Луци  Ранко Поповић који је истакао да је Светосавска академија прилика да се још једном присјетимо смисла ове велике светковине.Он је у свој бесједи говорио о најобимнијем дјелу Светог Саве под називом „ Законоправило „ које , како је рекао, преко стотину година међу Србима није издавано и није читано.
„ Препуштам савјести слушалаца да се и они мало подсјете шта би значило остати на светосавском путу и шта суштински значи бити Светосавац , а значи прије свега бити упознат са дјелом тог великог светитеља и просветитеља које ,нажалост ,помало затурамо у заборав“ , рекао је Поповић.
Он је додао да је смисао оваквих светковина да се управо из заборава` изваде`те велике и крупне  ствари, као  и да се преиспитамо како  то данас светитељ и први просветитељ долази међу нас и да ли смо га уопште достојни.

У умјетничком дијелу програма изведен  је музичко-сценски рецитал "Јеси ли се уморио свече", сачињен од пјесама Слободана Павићевића, Милице Бакрач, Бране Црнчевића, Љубице Милетић, Милана Косовића, Алексе Шантића, Десанке Максимовић, владике Николаја Велимировића и Раше Перића. 
У програму су  учествовали  Хор "Вила" Приједор и Србски православни појци, те глумци Биљана Ђуровић и Александар Лазић. Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана