Прес конференција градоначеника о РЖР Љубија

12/26/2017

 Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је на данашњој  прес конференцији у Приједору изјавио да је једини и најважнији проблем у продају Рудника жељезне руде „ Љубија“ тај што је према важећим законским актима кључно  питање ко има право експлоатације рудe у руднику  и да неко, ко купи капитал уколико не буде имао то право, неће моћи да експлоатише руду.

 
„То произилази из важећих прописа и то је једини проблем који је био присутан у овој продаји рудника и ми само упозоравамо на ово питање да се не деси нешто што би нанијело штету када се истроши руда у Омарској и не буде новоистражених рудишта, што би довелодо тога да  не буде више рударења у Приједору“, изјавио је Ђаковић новинарима.
 
Он је предочио Уговор о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу за производњу жељезних и други руда „ Нови рудници Љубија“ из  априла 2004.године гдје је наведено да „ експлоатациона права и сва остала права за истраживање и експлоатацију минералних сировина у оквиру постојећих експлоатационих поља  , има ово предузеће,које је касније постало предузеће  АрцелорМитал Приједор.
 
Податак да је Рудник прије неколико дана скинут са пописа стратешких предузећа што значи да за продају Влади више не треба сагласност Народне скупштине, Ђаковић је, као је изјавио, сазнао из Службеног гласника Републике Српске.
 
„ Ја само упозоравам да је вријеме да се размишља о покретању рударске производње у Љубији, а да је она могућа ако се дође до квалитетне приватизације државног капитала и поштују важећи закључени уговори јер је врло важно ко ће купити државни капитал. Док је било стратешко предузеће ,било је јасно да се без контроле Владе и Народне скуппштине није могло десити да купи било ко , ко има новца,а то је важно јер сва експлоатациона права тренутно има Арцелкор Митал и нико други не може копати руду у Приједору изузев да му ово предузеће то дозволи“ , стриктно је навео Ђаковић.
 
Он је упозорио да сви учесници у даљем процесу продаје воде рачуна о овим важећим документима јер би иначе дошло до блокаде рудника те позвао да се размотре сви ови елементи прије продаје Рудника Љубија.
 
„ Овим не желим да дајем предност нити усмјеравам  ко би могао бити купац јер је нама у интересу да то буде неко ко би могао да настави експлоатацију руде“ додао је Ђаковић.
Он је предочио и писмо којем се обратио Влади Републике Српске , ресорном министарству и Народној скупштини Републике Српске гдје је навео да се експлоатација руде гвожђа у Руднику Омарска завршава 2025.године и да се правовременим укључењем преосталих резерви руде из Централних рудишта – Љубија рударска дјелатност  може продужити до 2032.године,али да је потребно  спроводити интензивна геолошка истраживања, у циљу проналажења нових лежишта.
 
„Уколико се не реализују претходне активности, може се очекивати да са 2025.годином престаје производња руде гвожђа у Љубијском рудном подручју“, истакао је Ђаковић.
 Галерија
Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана