Конференција о брендирању домаћих производа

12/05/2017

 Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је данас у Приједору да овај град има ресурсе које треба промовисати, као и да производи појединих привредника, препознатљиви на тржишту, треба да буду брендирани.

Глухаковић је, отварајући конференцију о теми "Брендирање домаћих производа -Наше је боље", истакао да овај скуп треба да омогући привредницима да чују и виде шта је потребно да у том правцу унаприједе своју производњу за идућу годину. 

"У стратешким документима овог министарства за ову годину предвиђено је одржавање овакве конференције по градовима гдје је привредницима предочено који су то кораци и шта треба да ураде да побољшају своју производњу и да њихов производ буде прихватљивији на тржишту", рекао је Глухаковић новинарима. 

Он је истакао да је организовање неколико конференција по регијама о овој теми у претходном периоду показало да Република Српска има могућности да неке од аутохтоних производа са овог простора препозна као могуће производе који се могу брендирати. 

"Имамо и неке препознатљиве компаније које су већ лидери у појединим гранама производње и које су показале интересовање да унаприједе производњу и ојачају менаџмент, јер брендирање није једноставан процес и изискује знатна финансијска средства", навео је Глухаковић. 

Он је нагласио да се Министарство трговине и туризма труди да заједно са Привредном комором Републике Српске укаже шта је то што привредници треба да ураде да би њихов производ био бренд на тржишту. 

"Оно што је још важније јесте да сви ти производи који се пласирају у наше тржне центре имају своје мјесто и да га задрже, а кад се нешто много купује, то и вриједи и то је пут ка брендирању", поручио је Глухаковић. 

Директор Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да ће о теми брендирања бити одржано још много конференција које ће имати за циљ да произвођачима дају потребна знања о томе на који начин се стиче епитет бренда домаћег производа и које системске мјере треба предузети да би за један поризвод могло да се каже да је то бренд. 

"То је био циљ и ове конференције на коју су позвани сви привредници и послодавци са простора ове регије Приједор да бисмо им пружили што више знања из области брендирања", изјавио је Рачић. 

Према његовим ријечима, тржиште говори шта је бренд, а показатељ је то када једна робна марка постане синоним за један производ, то је онда бренд. 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић захвалио је Министарству трговине и туризма и Привредној комори Српске што су организовали конференцију о овој теми у Приједору. 

Он је истакао да је брендирање производа веома актуелно у свијету, те да нема произвођача који не би волио да његов поризвод буде препознатљив на тржишту. 

"Имамо производе који су препознатљиви у свијету, као што је кекс, ракија, али подржавамо разним подстицајима и друге произвођаче који треба да овој теми посвете пажњу, да би њихови производи квалитетом постали препознатљиви на тржишту", напоменуо је Ђаковић. 

Данашњој конференцији о теми "Брендирање домаћих производа - Наше је боље" присуствовали су привредници из Приједора, Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана