Делегација министара просвјете Србијe и Републике Српске у посјети Приједору

12/03/2017

 Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, коју је  предводио министар Младен Шарчевић и његов домаћин министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић посјетила је  Пољопривредно-прехрамбену школу у Приједору. 

 
Делегација из Србије је овом приликом присуствовала презентацији добре праксе када је у питању одвијање практичне наставе у овој приједорској школи,а обишла је кабинете практичне наставе у којима током цијеле године настају разни прехрамбени артикли.
 
Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић је након обиласка школе изразио задовољство постигнутим нивоом квалитета практичне наставе.
 
„Ово што смо видјели овдје је нешто слично као и код нас у Србији гдје су пољопривредне школе  јако добре, чак и боље од гимназија јер сви имају спољна вредновања и високе оцене тако да  смо колегама овде препоручили још неке школе за сарадњу осим Футога и Пирота, као што су школе у Шапцу, Ваљеву, Зрењанину, Свилајнцу  и то нам је можда најбољи ресурс“, рекао је  Шарчевић.
 
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић је новинарима изјавио да је ова посјета била у функцији презентовања свијетлих примјера како се ангажовањем наставника, руководства школе, ученика  и привредника може постићи пуно ако се желе постићи одређени резултати и квалитет.
 
„ Повод је и то да је све већи захтјев привредника за увођењем тзв.дуалног система образовања мада смо ми и сада у дуалном систему зато што  многи ученици већ изводе наставу и у предузећима“, рекао је Малешевић.
 
Он је најавио повећање обима практичне наставе и у трогодишњим школама и чиме ће се дати могућност да ученици више времена проводе у предузећима.
 
„ Циљ је да ученици стекну више искуства и да се након школовања без проблема укључе у производњуи да приведници неће бити незадовољни истичући а смо из школе послали дјецу која ишза не знају“,  рекао је Малешевић.
 
Директор Пољопривредно-прехрамбене школе Младен Дражић  је изразио задовољство посјетом високе делегације Србије и Републике Српске истичући да је ова школа специфична управо по томе да се готово 80 одсто  практичне наставе  одвија у школи и то како у пољопривреди тако и у прехрани.
 
„ Наша  ученичка производња је препозната у локалу , сада смо добили признање и са нивоа министарства и ми смо поносни на нашу практичну наставу која је самоодржива јер све  што ученици произведу то се и пласира , прода и средства поново врате у процес наставе кроз набавку сировина“, нагласио је Дражић.
 
У делегацији је данас  био и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић  који је истакао да је град одавно препознао значај практичне наставе у свих шест приједорских средњих школа.
„ Ђаци тако постају спремни за заснивање радног односа и пресретан сам што је ова висока делегација изабрала баш овај огледни примјер наше пољопривредне школе , како би и други у регији  могли да развијају своје школство у овом смјеру квалитетније припреме за бууће радно мјесто“ , рекао је Ђаковић.
 
Ове двије делегације су посјету Приједору наставиле обиласком Економско-угоститељске школе гдје свакодневно пракичну наставу имају конобари и кувари.
 Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана