Отворена изложба скулптура Саре Николић

12/03/2017

 У Галерији `96  је отворена изложба скулптура младе умјетнице из Србије Саре Николић под називом „ Коњица без јахача“. Представљајући аутора директор Галерије Тихомир Илијашевић је истакао да вјерује да ће за петнаестак година она излагати и у неким великим галеријама широм свијета.

 
„ Тада ћемо са поносом рећи, а та Сара, па она је излагала у Приједору и бићемо поноси на то што познајемо и њу и њен рад“, нагласио је Илијашевић.
 
Николићева је новинарима  изјавила да је други  пут у Приједору , а овдашња публика је могла да види њене скулптуре  међу излагачима  радова  насталих на  Ликовној  колонији „ Плива“.
 
„ Изложени радови су из циклуса посвећеног коњима који је најближа животиња људима и увијек је у разним епохама био уз човјека тако да је за умјетника увијек био неисцрпан извор идеја“, изјавила је Николићева.
 
Она је истакла да је техника којом она ради скулптуре дуготрајан процес, али да када постоји љубав према томе што радите ништа није тешко.
 
Коментаришу назив изложбе , „ Коњица без јахача“,  Николићева је истакла да је публици препустила да сама одабере јахача.
 
Изложбу је отворио академик Миливоје Унковић који је пред многобројним Приједорчанима истакао да је Сару упознао у галерији `Стара капетанија` у Земуну, гдје је излагала скулптуре са темом „ Коњи“ и да је тада схватио да још увијек има младих и даровитих умјетника који одолијевају свим глобалистичким концептима који потиру даровитост и индивидуалност.
 
„Коњи као један од мотива у грађењу скулпторске форме, који су безброј пута били инспиративна тематика од праисторије до данас, колико год су изазовни, исто толико су замка за младе ауторе“ , истакао је Унковић.
 
Он је додао да  је Сара Николић, свјесна свих историјских и умјетничких токова, олобођена од прдрасуфа и глобалистичких рецепата, закорачила у простор властите имагинације у којем с дефинише и аформише лични став према животу и дјелу.
 
„ Сара је успјела дешифровати свој кративни код и подарити нам читаву ергелу разиграних кода, то је неки Сарин природни хиподром , са неком Сарином коњицом која никога неће оставити равнодушим“, истакао је у свом обраћању Унковић. Изложба „ Коњица без јахача“  у Галерији `96 биће отворена наредних мјесец дана.
 
Сара Николић је јавности у Републици Српској постала  позната  и током 2017.године  отварањем њене монументалне скулптуре, споменика  патријарху српском Павлу у Требињу и бисте Вука Стефановића Караџића испред Филолошког факултета у Бања Луци.Поред тога, аутор је дпоменика палим борцима Првог свјетског рата у Кучеву 2014.године.
 
Самостална умјетница је постала 2013.године,а  до тада и до тада ,  са непуних тридесет година понијела је  бројне  престижне награде  као што су награда Удружења ликовних умјетника Србије за високи умјетничких домез на изложби „ Диплома 2012“ и „ Злато длето“ за скултуру на Пролећној изложби 2016.године у  Умјетничком павиљону „ Цвијета Зузорић. Учествовала је на више групних изложби, неколико познатих и признатих ликовних колонија  те организовала неколико самосталних изложби.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана