Модернизација путне и жељезничке мреже изузетно значајна за град и регију

11/27/2017

 Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић сматра да је  најављени почетак реализације пројеката модернизација путне и жељезничке мреже  на подручју Приједора од изузетног значаја за развој приједорске регије те да радује што је читава ова прича покренута из идејне у фазу реализације.


„ Поменути пројекти изградње аутопута Бања Лука –Приједор и модернизација жељезничке пруге би допринијели отварању и приједорске и бањалучке регије , прије свега у транспорту роба и услуга ка западној Европи и свим даљим коридорима ка другим модерним саобраћајницама што би повећало квалитет обављања послова“, изјавио је Ђаковић .

Он је додао да би то потакло и инвеститоре који би радије долазили на овај простор него до сада јер би пожељна инфраструктура створила повољне услове за комуникацију како роба, тако и  довоза и одвоза  сировина и готових производа.

„ Инвеститори долазе тамо гдје су добре инфраструктурне комуникације и овај пројекат је велика нада за приједорску регију  који ће допринијети  привредно-економском развоју и развоју туризма , а  и град Приједор би на тај  начин добио сва обиљежја развијених градова Европе“, рекао је Ђаковић.

Он је додао да су  најављена инвестиција и потписан споразум  сигурно нешто што је освјежење јер означавају  почетак реализације пројекта из Стратегије развоја Републике Српске који треба да допринесу повећању запошљавања и заустављању одласка младих стручних кадрова са простора овог дијела Републике Српске.

„Процјена је да ће до половине идуће године бити дефинисани пројектни задаци што би створило услове за  почетак активности на извођењу радова“, најавио је Ђаковић.

У Будимпешти су јуче потписани споразум и уговор у вези са изградњом ауто-пута од Бањалуке до Новог Града, брзе цесте Приједор –Козарска Дубица  и реконструкцију пруге од Бањалуке до границе са Хрватском, чија је укупна вриједност око 560 милиона евра.

Споразум о сарадњи у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град вриједан је око 320 милиона евра. Кинески партнери би требало да својим средствима граде овај ауто-пут и да се послије наплаћује путарина. До половине наредне године требало да буде затворена финансијска конструкција за пројекте да би се након тога кренуло са радовима.

Савановић и представници “Чајна Шандонг интернешнел економик енд техникал корпорејшн груп” потписали су комерцијални уговор за пројекат модернизације и реконструкције око 100 километара пруге од Бањалуке, преко Приједора и Новог Града до границе са Хрватском, чија је вриједност око 241 милион евра.Галерија
Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана