У Београду отворена изложба радова са Ликовне колоније " Сретен Стојановић"

11/05/2017

 У  Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић“ у Београду отворена је изложба радова насталих на Ликовној колонији “Сретен Стојановић“, која је ове године 12. пут одржана на Мраковици. 


Изложба је  организована на позив Удружења ликовних умјетника Србије, а све у циљу  успостављања ближе сарадње са градом Приједор , имајући у виду досадашње активности и залагање и труд  овог града да се на простору Републике Српске промовише умјетност.

На изложби су приказани радови учесника овогодишње колоније,  иначе професора са београдских академија умјетности,  који су на најбољи начин промовисали, како музеј, тако и укупно стваралаштво на подручју Приједора.

Стваралачки рад 12 умјетника на Козари почетком августа ове године пратила је  кустосУЛУС-а,  историчар умјетности ликовни критичар Оливера Вукотић.Она је  на отварању ове изложбе истакла да је била пријатно изненађена и чињеницом да град Приједор,  поднебље скоро један вијек баштини најбољу ликовну традицију - прва Ликовна колонија и прва изложба на простору БиХ везују се за Приједор.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш који је истакао да је велика част бити овдје и у функцији некога која донаћин изложбе, а уједно и гост у овако реномираном излагачком умјетничком простору.

„Наша колонија на Козари доживјела је своју експанзију вечерас у Београду  и нама је изузетна част  да будемо угошћени, а уједно и домаћини овој  изложби , чиме представљамо наш град, али и умјетнике који су радили на колонији и тиме били спона ове новоупотављене сарадње“, рекао је Миљуш.

Присутнима се обратио Мирослав Лазовић , предсједник Управног одбора УЛУС-а који се захвалио на труду да се ова изложба представи и београдској публици.

„ Ми смо започели неку идеју да децентрализујемо културу и да Београд не буде неки центар, а гдје неки људи не могу да излажу и у оквиру те идеје сјетили смо се Приједора и ове дивне колоније“, рекао је Лазовић.

Он је додао да је ово почетак неке нове сарадње гдје постоји више могућности сарадње кроз гостовање селекција умјетника или изложби са ове галерије у Приједору и слично.

Отварању је присуствовао и директор Музеја  Козаре Зоран Радоњић је изјавио новинарима да га највише  радује могућност  наставка те сарадње.

 „ Постоји  могућност да ми сљедећи пут направимо избор свих 12 колонија и изаберемо заиста најбоље радове и оно што ће наш град - град сликара представити у најбољем свјетлу, рекао је Радоњић.

Борис Максимовић, сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Београду је истакао да је мисија овог представништва развој те сарадње на свим плановима,а посебно културном.

„ На савремена ликовна сцена има шта да покаже у Београду и ми смо отворени према приједлозима за сарадњу Србије и Републик Српске и колико је у нашој моћи, увијек ћемо прихватити или подржати идеје које иду у правцу проширења те сарадње“, изјавио је Максимовић.

Музејски савјетник Миленко Радивојац је новинарима потврдио да је 1994.године Удружење ликовних умјетника Србије на челу са Николом Кусавцем, историчарем умјетности из Народног музеја организовало акцију и том приликом је Музеј Козаре у Приједору добио 54 вриједне слике од овог удружења.

„ Ово није први пут да се са овим удружењем сарађује,а поред ове актвиности у неколико наврата је организовано и представљање ликовних умјетника са овог подручја Крајине“ , потврдио је Радивојац.

Изложба ће на Калемегдану бити отворена до 14. новембра, а посјетиоци ће моћи да уживају у 24 најбоља дјела класичне сликарске и графичке дисциплине приједорских умјетника.Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана