Археолошка изложба поводом славе Музеја Козаре

10/31/2017

 У Музеју Козаре данас је обиљежена крсна слaва установе Свети Лука што је био повод отварања археолошке изложбе под називом „ Манастир Манасија- шест деценија истраживања и заштите“.Изложбу чине 22 паноа  који представљају документовани приказ резултата истраживања овог манастира познатог као Ресава који је изграђен  у периоду од 1407-1418.године.

 
Изложба је реализована захваљујући Завичајном музеју у Јагодини и Републичком заводу за заштиту споменика културе Београд.
 
Аутор изложбе  Смиљана Додић из Јагодине  је отворајући  изложбу  истакла да је Завичајни музеј у Јагодини  централна установа Поморавља у којој се чувају предмети ископани на локалитетима широм општина Јагодина, Свилајнац, Рековац и Деспотовац.
 
„ Међу највећим локалитетима је управо овај манастир , задужбина једног од највећих српских владара Деспота Стефана Лазаревића и у питању је велики градитељски подухват јер је Манасију зидао као своју гробну цркву те је највеће откриће    протеклих археолошких ископавања и било откиће његове гробнице“ истакла је Додићева.
 
Она је истакла да се на локалитету манастира изводе не само археолошки, него и сликарски и  конзерваторски  послови  који се континуирано проводе од  деведестих година прошлог вијека па све до данас те да је ово један од ријетких манастира у Србији који је систематски археолошки истражен.
 
Директор Музеја Козре Зоран Радоњић је потврдио да  овом изложбом ова установа обиљежава и своју крсну славу Светог Луку.
 
„Свети Лука је , по предању, поред тога што је био еванђелиста, апостол и љекар, био сликар и први је насликао икону Исуса Христа, Богородице и Апостола Петра и Павла.С обзиром на ту чињеницу да је оснивач, на неки начин, хришћанског иконописа,  ова изложба је прави начин да се обиљежи слава ове куће“, казао је Радоњић.
 
Овом приликом су уручене  захвалнице најзаслужнијима који су помогли да  музеј у претходном периоду знатно обогати  своју збирку.Тако су захвалнице и пригодне поклоне добили бивши градоначелник Приједора Марко Павић и кум Музеја Драго Драгић.
 
„ Ове године  смо отворили сталну етнолошку изложбену поставку, припремамо нови конкурс за Други бијеланле радова на папиру и при крају је и стална археолошка поставка , тако да је много посла  и испред и иза нас“ истакао је Радоњић.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана