Приједор добио пети мурал

09/28/2017

 Негдје између почетка и краја“ назив је ауторског  рада академског сликара Селвера Бегића из Бањалуке и новог приједорског мурала који од  вечерас краси зид Основне школе „ Десанка Максимовић“. Свечаности отварања овог, петог , мурала у Приједору присутвовала је и помоћница министра за културу Тања Ђаковић.


„ Аутор овог рада Селвер Бегић који је једногласном одлуком жирија је освојио прву награду и самим тим добио прилику да остави  свој траг на улицама овог града заљубљеног у сликарство“ казала је Ђаковићева.

Она је додала да је чињеница да је зидно сликарство као умјетност  старо колико  само друштво, мада је  оно што се данас подразумијева под појмом  графити  појава  настала  у урбаној средини у другој половини 20.вијека у Њујорку.

„ Као и сви нови видови умјетности, тако су и графити у почетку били изложени оштрој критици и оспоравaо се њихов легални карактер и сматран је одређеним видом вандализма“ , истакла је Ђаковићева.

Она је додала да су постојале и дилеме да ли се то уопште може сматрати умјетношћу.

„ Али када се погледа овај мурал и остала четири мурала која су остала у трајно насљедство града Приједора , мислим да нема дилеме и да то јесте једна врста умјетности“ изјавила је Ђаковићева.

Она је додала и да је захваљујући Удружењу ликовних умјетника Приједора управо промијењена свијест и гледање на графите.

Аутор мурала Селвер Бегић је захвалио да повјерењу које му је указао жири награђујући га тиме што му је једногласно дао могућност  да ослика мурал на зиду једне школе те изразио наду да ће генерације ученика уживати у слици која је осликана.

Њему је  као побједнику  конкурса за додјелу пете годишње међународне награде “Паола де Мањинкор” за избор најбољег мурала у Приједору за 2017. годину  припала и плакета и новчана награда  од 3.000 КМ.

Свечаности отварањ новог градског мурала је присуствовала и делегација италијанског града Трента .

„ Мурал је  култура, мурал  је умјетност , а умјетност значи сарадња и ја се надам да ће и на пољу умјетности , као и на свим другим нивоима између наших градова у будућности постојати сарадња“, рекао је градоначелник  Трента Алесандро Андреата.

„ Град Приједор већ одавно зову градом сликара, а однедавно и градом мурала, као и градом вриједних људи који се труди да ствара један нови Приједор“ , рекао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Свечаности отварања новог градског мурала присуствовали су и ученици Основне школе „ Десанка Максимовић“ који су за  госте приредили и пригодан програм.

Град Приједор већ красе мурали “Шеширџија” Наташе Коњевић из Бањалуке, “Трансформација” мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможија Видама, “Врт” румунског аутора Раула Опрее Садоа те „Град“ умјетничке групе „Дим Тим“ из Београда.

Прије отварања мурала, градоначелник Приједора је за госте из Трента организовсо пријем гдје су сумирани резултати досадашње сарадње два града и констатовано да је поред сарадње у области културе, образовања и социјалне заштите , сарадњу која траје 20 година  потребно проширити и на сферу економије.

Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана