Саопштење за јавност- градоначелник и начелници сусједних општина

09/13/2017

 Приједор, 13.09. 2017. године

 
 
                                         
                                            САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
 
 
На састанку Градоначелника Приједора и начелника општина Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Крупа на Уни и Оштра Лука  који је данас одржан у Приједор,у у вези проблема у снабдијевању шумских дрвних сортимената, затражено је од Владе Републике Српске и ресорног Министарства да обезбиједе стриктну примјену члана 84. Закона о шумама да ван граница регије Приједора не иде више од 10 одсто  било којих шумских дрвних сортимената.
 
У закључцима које су данас усвојено на састанку у Приједору тражи се  од Владе Републике Српске да обезбиједи приоритетно снабдијевање предузећа од стратешког интереса за регију Приједор, и то „Топлане“ а.д. Приједор и „Млијекопродукта“ из Козарске Дубице.
 
„Тражимо од Владе Републике Српске да обезбиједи приоритетно снабдијевање огревним дрветом и: Града Приједора и пет општина, домова здравља, основних и подручних школа са преко стотину оваквих објеката на регији, средњих школа, дјечијих вртића, полицијских станица, ватрогасних друштва и других установа, породице погинулих бораца, удружења РВИ, удружења пензионера, локална предузећа и остало многобројно становништво Приједорске регије“ закључено је на данашњем састанку.
 
У образложењу усвојених закључака се наводи да су разлози за потписивање ових захтјева
што на регији Приједора постоји више од два пута прерађивачких капацитета у односу на сировину којом располаже Шумско газдинство Приједор.
Дрвопрерађивачи недостајућу сировину набављају из увоза (Република Хрватска и Словенија) и из шума Унско-санског кантона, као и из шума  у приватној својини.
 
„Топлана“ а.д. Приједор која загријава цијели град и има годишње потребе од 30.000 м3  шумских дрвних сортимената. Руководство овог предуећа је упознато са хроничним недостатком сировине и у договору са Градоначелником и директором Шумског газдинства Приједор, задовољило се само 14.000 м3 шумскских дрвних сортимента, док ће разлику од 16.000 м3 реализовати из других извора.
 
„Млијекопродукт“ из Козарске Дубице, је своју комплетну производњу базирао на дрвној маси и годишње им треба 7.000 м3 . Знајући да се ради о великом, модерном и стратешком предуећу које запошљава велики број радника, и које откупљује млијеко од великог броја пољопривредника са више регија, за ову годину за њих је резервисано 6.000 м3 , а разлику ће обезбједити из других извора.
 
Поред наших дрвопрерађивача и стратешких предузећа потребе снабдијевања огревним дрветом имају и: пет општина, домови здравља, основне и подручне школе са преко стотину оваквих објеката на регији, средње школе, дјечији вртићи, полицијске станице, ватрогасна друштва и друге установе, породице погинулих бораца, удружења РВИ, удружења пензионера, локална предузећа и остало многобројно становништво Приједорске регије.

Као одговорни људи ми разумијемо потребе и других, али због наша два горе поменута стратешка предузећа, која раније нису користила шумске дрвне сортименте и која су нас ове године оптеретила за укупно 20.000 м3 , а притом су угрозила наша прерађивачка предузећа ниже вриједних шумских дрвних сортимената, захтијевамо да се уговор ХИ „Дестилација“ а.д. из Теслића ревидира на 3.000 м3 , укупно за 2017.годину, а да се уговор за „Топлану“ Бања Лука у количини од 3.500 м3 сторнира, јер ни наша „Топлана“ а.д. Приједор, због свих горе наведених разлога није могла бити у потпуности снабдјевена са подручја Шумског газдинства Приједор.
 
Пошто Шумско газдинство Приједор  строго поштује и извршава наредбе Управе предузећа и генералног директора, очекујемо да се у што краћем року  ревидира уговор за ХИ Дестилација  а..д. Теслић и сторнира  уговор за Топлану Бања Лука, како би Шумско газдинство Приједор могло плански до краја ове календарске године снабдијети све потребне субјекте, ниже вриједним шумским дрвним сортиментима на подручју наше регије.
 
Уколико се не испоштују предложени закључци дрвопрерађивачи су најавили блокаду путева и улица и на тај начин спријечити одвоз дрвних сортимената са Приједорске регије.
 
Састанку у Приједору који је организовао градоначелник Миленко Ђаковић присуствовали су начелници општина Нови Град Мирослав Дрљача, Костајнице Драго Бундало, Крупе на Уни Младен Кљајић, Оштре Луке Драган Станар и замјеник начелника Козарске Дубице Миле Злојутро.
 
 
                                                                                            КАБИНЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА
                                                                
 
 
 
 
 Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана