Почело осликавање петог градског мурала

09/12/2017

 Академски сликар Селвер Бегић из Бањалуке данас је почео осликавање новог мурала под називом "Негдје између почетка и краја" на зиду Основне школе "Десанка Максимовић" у Приједору.

Бегићев рад је изабран као најбољи на Петом међународном конкурсу "Паола де Мањинкор" у оквиру пројекта "Приједор - град мурала", који реализује приједорско Удружење ликовних умјетника уз подршку италијанског Удружења Програм Приједор из Трента и града Приједора. 

У конкуренцији за овогодишњу награду било је 37 радова, а међународни петочлани жири једногласно је и са максималним бројем поена одлучио да рад Селвера Бегића краси зид ове градске школе. 

"Увијек је лијепо бити награђен са тако убједљивом одлуком жирија, а у овом случају посебно, јер ми се свиђа пројекат", рекао је Бегић новинарима. 

Он је додао да је био асистент на изради првог мурала у Приједору. 

"Тематика мурала се уклапа у живот са својим колоритом и својом идејом и тај дјечији свијет и посебно ће се уклопити у мјесто, гдје ће се моћи видјети, будући да ће красити зид једне школе", рекао је Бегић. 

Он је навео да се нада да ће осликавање свог првог самосталног мурала завршити у наредних десетак дана. 

Предсједник Удружења ликовних умјетника Приједор Борис Еремић изјавио је да је Приједор познат као град сликара и да је ово удружење, које броји тридесетак академских сликара покренуло читаву причу са муралима са циљем брендирања те тезе о граду умјетника. 

"Улична умјетност је јако популарна у развијеном свијету и ми смо мислили да је то прави начин да се другима покаже да је Приједор град умјетника и да има велику традицију", истакао је Еремић. 

Он је додао да су у томе успјели и да је Приједор већ лоциран на умјетничкој мапи препознатљив по муралима. 

Годишња међународна награда за најбољи мурал у Приједору "Паола де Мањинкор" састоји се из плакете и наградног фонда од 3.000 КМ. 

Град Приједор већ красе четири мурала - "Шеширџија" Наташе Коњевић из Бањалуке, "Трансформација" мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможија Видама, "Врт" румунског аутора Раула Опре Садоа, те "Град" умјетничке групе "Дим тим" из Београда.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана