Отворена изложба слика Велимира Илишевића

09/05/2017

 У Музеју Козаре отворена је изложба слика „ Станишта духа“ Велимира Илишевића умјетника из Швајцарске, поријеклом из Приједора.


Ова изложба је дио истоименог пројекта коју ће истовремено моћи да види публика  и у Бања Луци, Требињу и Љубљани.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је истакао да је Илишевић, након Здравка Вајагића, други аутор који у овој установи излаже по позиву.

„ То већ само по себи говори о квалитету његовог стваралаштва уз напомену да је препоруку за његово представљање приједорској ликовној публици дао Радован Крагуљ и да сама биографија Илишевића као аутора и изложбе у галерије као што су Удружење  ликовних умјетника Улма, Музеј у Шафхаузену , те низ београдских галерија и музеја говоре у прилог томе да је донијета рава одлука да овај умјетник излаже и у Приједору“, изјавио је новинарима Радоњић.

Он је додао да када је ријеч о његовом стваралаштву оно се само по себи опире рационалном тумачењу.

„ Његов ликовни израз је  искрен и сликарски потпун, све је  јако и сочно и искрено се радујем  да ће  музеј послије ове изложбе имати још једну вриједну слику у својој ликовној збирци , а коју нам овај  аутор оставља“ рекао је Радоњић.

Организатор изложбе Милан Кнежевић је истакао да је ријеч о аутору који је изузетно вреднован у Швајцарској.

„ Да би се дочарало то вредновање истичем да је Илишевићу у Шафхаузеу организовало ретроспектину изложбу чији је фонд за њену организацију био 150 000 КМ, а од 220 умјетника из Швајцарске он је изабран да представља ту земљу у међудржавној размјени у Паризу на шест мјесеци“, рекао је Кнежевић.

Он је истакао да се Илишевић не може смјестити „ни у једну ладицу“  јер не ради фигуративно ни апстрактно.

„ Он појмовно разара и тера нас да поновно реконструишемо његов умјетнички свијет“ рекао је Кнежевић.

Аутор Велимир Илишевић је изјавио да је ова изложба  наставак неколико изложби које је  имао у Швајцарској, а гдје је скоро била и његова  ретроспективна изложба.

„ Слике изложене  овдје су избор из те изложбе ,а  затим су ту  радови  из циклуса `Ходлерова игра`, затим серија  новијег датума из циклуса `Никад више, више` и неколико  радова из најновијег циклуса `Контактне слике`које повезује станиште духа тамо одакле потичем и тамо гдје сам наставио живот ,“ рекао је Илишевић.

Илишевић је рођен 1965. године у Сиску, а одрастао је и школовао се у Приједору. Интересовање и склоност према умјетности одводи га на даље школовање у Нови Сад. 

У Швајцарску одлази 1989. године, те тамо годину дана проводи на Умјетничкој школи у Цириху, а потом почиње да ради самостално. 

Данас живи и ради у Швајцарској, у граду Штајн на Рајни, а своја дјела је до сада излагао у реномираним галеријским просторима у Швајцарској, Шпанији, Њемачкој, Словенији, Италији, БиХ и Србији.

Стваралаштво сликара Велимира Илишевића заузима посебно мјесто у односу на стил, избор мотива, начин наношења боја и у односу на његову сликарску домишљатост. 

Илишевић себе сматра представником традиције експресионистичког сликарства, које сеже од Винсента ван Гога и Хаима Сутина до Вилфрида Мозера и Филипа Густона. 

Изложба "Станишта духа"
у Музеју Козаре Приједорчани ће моћи да погледају до 25 .септембра.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана