Обиљежена 76.годишњица Каранског батаљона

09/03/2017

 У Горњој Драготињи у мјесту Каран одржан је традиционални народни збор,чиме је обиљежена 76.годишњица од формирања Каранског батаљона.Карански батаљон дао је у Другом свјетском рату 15 народних хероја, а његови борци ратовали су у скоро свим републикама бивше Југославије.


Манифестација је започела полагањем вијенаца на спомен бисте народним херојима Ратку Марушићу и Жарку Згоњанину.

Присутнима су се обратили Вељко Родић предсједник СУБНОР-а града Приједора који је поручио да потомци Каранског батаљона настављају да његују традицију.

„СУБНОР и град Приједор његују традицију борбе козарских бораца.Његовање те традиције је најбоља потврда да слободарски дух и даље је присутан,иако нас је сваке године све мање ипак  не смијемо заборавити те успјехе.“,истакао је Родић.

Присутнима се на збору обратио је замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш који је истакао да је Поткозарски крај уистину страдао у Другом свјетском рату ,а да то најбоље потврђују подаци да је сваки пети становник убијен или је завршио у неком од логора.

„ Козара је изњедрила и народне хероје , оне најхрабрије који су дали своје животе да би покољења уживала у слободи и наш је задатак да је чувамо, а њих се увијек сјећамо“ казао је Миљуш.

Са Карана је кренула одбрана народа Козаре и ми ту свјетлу традицију с поносом истичемо , изјавио  је новинарима Миленко Ђаковић  градоначелник Приједора.

„Ове велике жртве не можемо заборавити зато се сваке године на овом часном мјесту сјетимо  устаника.Да се о револуцији подсјетимо и  да упутимо поруку да градимо бољи Приједор и Републику Српску“,нагласио је Ђаковић.

Он је додао да су се на пут и свијетлу традицију Каранског батаљона данас  подсјетили и чланови Планинарског друштва „Клековача“из Приједора који су организовали марш „ Трагом партизана каранског батаљона“ и  препјешачили  руту од Патрије до Карана. Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана