Отворен 12.сазив Ликовне колоније " Сретен Стојановић"

08/07/2017

 Већина од десет  учесника Ликовне колоније „ Сретен Стојановић“ окупилa  се вечерас на Козари чиме је званично почео 12 .сазив Ликовне колоније „ Сретен Стојановић“ . Замјеник градоначелника Приједора  Александар Миљуш је поздравио учеснике колоније и  зажелио им успјешан рад.

 
„ Изузетна је част поздравити још једном  ликовну елиту на Козари за коју се надам да ће за њих  бити довољно инспиративна и да ће дјела која ће овдје настати остати трајно свједочаство о њиховом учешћу у овој колонији, као једној од љетних свечаности у нашем граду“ , рекао је Миљуш.
 
Учеснике је испред Организационог одбора поздравио Миленко Радивојац који је истакао да је колонија почела са радом  2005.године на иницијативу сликара и кума Музеја Козаре Бранка Миљуша.
 
„ Да је неке правде и ако се има у виду богата и дуга сликарска традиција коју нема ни један град у БиХ  то се требало догодити и раније“ , истакао је Радивојац.
 
Он је подсјетио да је већ почетком 20.вијека Приједорчани Перо Поповић и Тодор Швракић били су организатори прве изложбе у БиХ 1907.године у Сарајеву.
 
„ Ту су и Сретен Стојановић и Милан Четић који су као једини школовани слиакри тога времена са ових простора излагали у Бечу, Паризу“, нагласио је Радивојац.
 
Он је додао да без обзира на то, колонија сада добија умјетнике из 12.сазива чији ће радови по њеном завршетку красити простор Градске управе Приједор и обогатити умјетничку збирку Музеја Козаре која већ броји преко 1000 радова.

На Козари ће до 13.августа стварати Габријела Булатовић, Даниела Фулгоси,  Милица Црнобрња Вукадиновић,Катарина Зарић, Радомир Кнежевић, Весна Кнежевић, Саша Филиповић, Ивана Флегар, Зоран Бановић и Младен Каран као специјални гост Колоније.
 
 Селектор  овогодишњег  сазива Зоран Бановић изјавио је новинарима  да би ,  поред дружења са колегама, истакао  посебну димензију умјетничке интеракције која нуди могућност да са другима подијелите радост коју сте сами осјећали стварајући дјело и при томе откривајући неке нове кутке душе.
 
 „Велика је привилегија свједочити процесу настанка `нове стварности` која, уосталом, и разликује умјетност од других облика људског стварања“ рекао је Бановић.
 
Он је додао да је и њему,а вјерује и свим умјетницима част бити учесник овог културног пројекта који је од почетка добро осмишљен и назван именом великана наше ликовне умјетности и педагогије Сретена Стојановића.
 
У фокусу  пажње умјетника биће класичне сликарске и графичке дисциплине.Колонија има карактер симпозијума, а рад умјетника ће пратити  Оливера Вукотић, историчар умјетности и ликовни критичар, кустос  УЛУС- а из Београда. Њен задатак, као активног учесника колоније је да у тексту  за каталог изложбе, сумира укупне резултате колоније и са аспекта теорије и ликовне критике интензивно радити на промоцији достигнутих резултата.
 
Покровитељ колоније је град Приједор , а Радови настали у овој колонији биће изложени на изложби у Музеју Козаре која ће бити отворена у септембру, а ове године поводом  овогодишњих Књижевних сусрета на Козари. Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана