Градоначелник на Шушњару

08/02/2017

 Парастосом на гробљу Шушњар у Санском Мосту данас је обиљежено 76 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја, који су убијени на том мјесту на Илиндан 1941. године.

 
Владика бихаћко-петровачки Атанасије истакао је да је “ово мјесто гдје се окупљамо како би се поклонили онима који су дали оно највредније”.
“Ако дође вријеме и ми ћемо сигурни исто то учинити, а дотле се сјећамо наших драгих предака у љубави”, рекао је владика Атанасије које је служио литругију и парастос у помен на страдале на Шушњару.
Он је поручио да је најважније да се овај догађај и жртве не забораве.
Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је ово једно од бројних мјеста страдања српског народа у Другом свјетском рату.
“Ово је била прилика да се ода помен невино страдалим и да пошаљемо поруку опомене младим генерацијама да никада не смије да се дозволи овакво страдање како је било у том рату”, рекао је Милуновић.
Позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону, али и властима Републике Српске, Србије и међународне заједнице да заштите спомен комплекс на Шушњару и да се промијени однос према обиљежавању страдања на овом мјесту упутио је и ове године начелник општине Оштра Лука Драган Станар.
“Невини су људи страдали, извођени су из својих кућа и побијени и велики је број њихових потомака који данас долази на ово стратиште. Ови људи би некоме требало да дају опрост, а како да га дају кад видимо у каквом је стању ово стратиште”, рекао је Ступар.
Он је додао да су гробови оштећени и да се не виде те да се годинама од завршетка рата не дешава ништа на овом простору да би добило статус који заслужује.
Oвом сјећању на страдање народа у Другом свјетском рату  на Шушњару присуствовао је и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.
„ Ово је сјећање које не блиједи и треба да остане као наук свим народима на овим просторима  и да те тешке ствари кје су се дешавале  требале би да будуће генерације усмјере да се никада не понове“ рекао је Ђаковић.
Он је додао да је небрига према овом спомену на стратиште „покушај губитка памћења“.
Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације општина Оштра Лука, града Приједора, града Крагујевца, Градског удружења бивших логораша и њихових потомака Бањалука, Завичајног Удружења Сањана “Грмеч” те Удружења Сански Мост из Београда.

Многобројни грађани и поштоваци жртава Шушњара потом су положили вијенце на спомен-обиљежјима жртвама усташког злочина “Милин бирт” и “Клаоница” као и у Спомен-соби Шесте санске бригаде у Оштрој Луци.
Општина Оштра Лука обиљежава данас и свој дан и крсну славу – Светог пророка Илију.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана