Завршен Фестивал цртежа и музике

07/07/2017

 Изложбом икона и концертом духовне музике вечерас је у Галерији `96 званично завршен 11.Фестивал цртежа и музике. Ријеч је о тридесетак икона које је  током седмодневног фестивала насликало дванаест  студената Факултета примјењених умјетности из Београда и Православног богословског факултета, одсјек иконописање и зидно сликарство.


Директор Галерије Тихомир Илијашевић  је потврдио  да су у питању  били студенти са треће и четврте године студија, те магистранти и докторанти и то углавном са Одсјека рестаурација, иконописање и зидно сликарство.

 „ Пред публиком су вечерас иконе које су настале током трајања фестивала и то пред оком приједорске публике,а дијелом су овдје и иконе које су студенти са собом понијели,а све заједно обогатиће наш фундус слика  будући да иконе остају у власништву наше галерије“, истакао је Илијашевић.

Изложбу је отворио Слободан  Кајтез, иначе ментор фестивала и професор на Факултету примјењених  умјетности у Београду на предмету сликарске технике.Он се Приједорчанима захвалио да гостопримству и на пажњи којом су претходних дана пратили рад на иконама.Будући да је ријеч о Фестивалу цртежа и музике, овај музички дио употпунили су  вечерас чланови хора  Српског пјевачког друштва „ Вила“. Диригент овог хора Аљоша Новаковић је рекао да је ово веома значајан наступ хора и што се тиче иконописања , али и што се тиче затварања умјетничког и духовног круга који је покренут отварањем овог  фестивала цртежа чија су тема биле иконе.
Фестивал цртежа и музике ове године је по први пут био дио манфиестације „ Културно љето у Приједору“.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана