" Златна вила" Чесима - награда публике бањалучком "Јединству"

05/14/2017

 Побједник 17. Међународног фестивала хорова "Златна вила"  је чешки хор  „ Моравија хор“  из Остраве  , док је награду публике добило Српско пјевачко друштво „ Јединство“ из Бања Луке. Овом хору  припало је и друго мјесто по одлуци жирија, док се  натреће мјесто  пласирао  Хор “ Кантемус Камник  из  Словеније.

 
Предсједник жирија Запро Запров је  образлажући одлуке жирија нагласио  да је жири имао веома тежак посао.
 
„ Имали смо тежак посао , али мислим да смо били објективни, а публика фантастична и неке наше одлуке готово подудариле “, рекао је Запров.
 
Он је додао да је пресудио општи утисак, репертoар и извођење  композиција .

Диригент побједничког хора Јозеф Суровик није први пут награђен  у Приједору будући да је на „Вили“ 2015.године са хором „ Кантика Летиција“ из Злина освојио награду публике.
 
„ Награду нисмо очекивали, одушевљени смо  и прелијепо овдје и ове године“ рекао је Суровик.
 
Иначе, плакету "Златна вила", као  награду за врхунске домете у хорском пјевању прати новчана награда од 5.000 КМ, а награду публике новчани износ од 1.500 КМ,чији је овогодишњи спонзор била компанија Арцелор Митал Приједор.
 
Жири у чијем су  саставу поред  Запрова били и Томислав Фачини из Загреба и Аљоша Новаковић из Приједора додијелио  је шест посебних признања за неке од елемената хорског пјевања.
 
Посебно признање за најбоље изведено дјело старог мајстора додијељено је Мјешовитом хору из мађарског града Печуја, признање за најбоље изведено савремено  дјело припало је  Приморском академском збору "Винко Водопивец" из Љубљане,док је награда  за  најбоље изведено  дјело домаћег аутора припала  Градском  мешаном хору „ Вардар“ из Скопља.
 
Жири је за најбоље изведену композицију духовне музике  наградио Панчевачко српско црквено пјевачко  друштво, а за укупан сценски наступ Мешовити хор АКУД Универзитета Нови Сад "Соња Маринковић".
 
Посебно признање припало диригенту Пјевачког  збора  „ Јосип Штолцер Славенски“  из Чаковца  Сенки Башек Шамец.
 
Покровитељ  и извршни организатор овогодишње "Златне виле" је град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске и пријатељ фестивала Фабрика кекса „ Мира“-чланица Краш групе.
 
Фестивал хорова „ Златна вила“  прва је у низу манифестација којима ће град Приједор наредних дана обиљежити  Дан града -16. мај.
 
 Министар пратио друго фестивалско вече
 
У публици друге фестивалске вечери био је и министар просвјете и културе Дане Малешевић који је истакао да је ово традиционална манифестација која ужива велики углед међу љубитељима хорске музике.
 
„Значајно је што је ове године фестивал добио и `Малу вилу` тако да већ од школских клупа почињемо његовати хорско пјевање и вјерујем да ћемо на нашем простору имати далеко бољих хорова мада је и овај фестивал показатељ да у Републици Српској хорско пјевање има своје мјесто“ рекао је Малешевић.Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана