Градоначелник разговарао са гостима из Јапана о могућности садње јапанске трешње

04/17/2017

  

Градоначелник је одржао састанак са представницима јапанске невладине организације из Токија „Ipil –Ipil no Kai “. ГосподинТошико Ито и господин Сузуки су савјетници при овој невладиној организацији.
 
 Ова сарадња је остварена преко амбасадора БиХ у Јапану,  Борислава Марића. Организација се бави хуманитарним донацијама у виду донирања стабљика јапанске сакура трешње, врсте која има бијело-розе цвјетове и нема плодове те се користи за садњу у парковима и на пјешачким стазама.
 
 Ова организација, такође,  сарађује са основим школама и остварује донације у складу са потребама образовања на том нивоу.
 
Остварен је договор да се у октобру ове године започне реализација прве фазе пројекта донирања јапанске сакура трешње која ће се засадити у улици Вука Караџића и то у секцији 2, на правцу од аутобуске станице до раскрснице код солитера и то на страни улице гдје се налази Национални парк „Козара“.
 
У току 2018. године реализоваће се и друга фаза пројекта која подразумијева садњу јапанске сакура трешње , али на другој страни исте улице. План је да се и приједорски паркови украсе са по неколико стабала ове врсте јапанске трешње.
 
Сарадња са ОШ „Бранко Ћопић“ се такође отвара са донацијом две стабљике јапанске сакура  трешње које ће бити посађене у школском дворишту.
 
 
Сакура или јапанска трешња (prunus serrulata) једна је од најцjењенијих биљака у Јапану, а њен префињен цвијет пријатног мириса, симбол је среће и хармоније. Њежно розе латице на дуплим цвјетићима, појављују се прије листања од априла до маја. На прољеће су листови светло зелени, током љета зеленији, а на јесен попримају наранџасто- црвену боју. Споро расте, а стабло може да достигне достигне висину од 8 до 12 метара и ширину до 5. Одговара јој сунчани положај у врту и умјерено влажна земља обогаћена супстратом. Може да се сади појединачно када долази до изражаја њена љепота или у групацијама.Галерија
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана