Одржана манифестација " Васкрс с љубављу"

04/16/2017

 Поводом Васкрса, највећег хришћанског празника и чињенице да  га  по трећи пут у десет година заједно прослављају православни и католички вјерници , на малом градском тргу у Приједору вечерас је одржана манифестација  „Васкрсу с љубављу, Ускрсу с љубављу“.


У вишечасовном програму су  учествовали представници православне, католичке и гркокатоличке цркве, хришћанска и невладина удружења и сви они који су жељели да на овај начин  увеличају овај празник, а међу гостима је био и главни приједорски имам.

Манифестацију је отворио и свим  учесницима  на више традиционалних поздрава, празник честитао градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

„ Ми смо се овдје у Приједору договорили да овај празник заједно прославимо на истом мјесту и да пошаљемо јединствену поруку  љубави, мира и заједништва и да нас хришћанска љубав коју сви носимо у срцима повезује и спаја  и то баш овако како то вечерас изгледа на овом нашем тргу“ рекао је Ђаковић.

Он је поручио да ово буде још један важан корак у међусобном поштовању и разумијевању јер се само тако може у бољу и свијетлију будућност.
Украјински  свештеник, протојереј ставрофор Михал Стахнек, данашњу манифестацију сматра прелијепом приликом за побожно дружење на дан када Исток и Запад прослављају заједно Васкрс и Ускрс.
Честитке православним вјерницима, римокатолицима и гркокатолицима упутио је, у име Српске православне цркве, протојереј ставрофор Ранко Малетић.

Васкрс је највећи празник хришћана. Као што се каже у Светом писму: да Христос не уста, узалуд наша вјера. Христос је устао из мртвих, побиједио смрт, учинио је ништавном. За њега је смрт обичан сан. Зато је ово велики дан за нас, хришћане, јер славимо Христово васкрсење, а кроз Христово васкрсење славимо васкрсење сваког човјека посебно рекао је Малетић.

Ово је Кристова жеља. Прије одласка с ове земље, Исус је молио за јединство свих својих сљедбеника. Разједињеност сигурно није воља Божија, поготово Исуса Криста. На овој манифестацији, на ово мало квадрата, имамо показатељ како би то требало бити. Кршћански симболи су исти, то је оно што нас повезује. Проблем је да ли ми знамо наше симболе кршћанске и да ли стојимо иза њих. Ми стојимо иза људских подјела, људске глупости, а не иза оног Божијег, што човјека чини човјеком и што доноси праву радост. Волио бих да теолози који одлучују о томе, мало уједначе календаре да и убудуће буде оваквих поклапања поручио је жупник Марко Видовић.

Манифестацији „Васкрсу с љубављу, Ускрсу с љубављу“ присуствовао је и Хусеин ефендија Велић, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Приједор. Заједно с другим вјерским представницима, он је пратио програм и честитао хришћанима њихов највећи празник.

Била ми је част и задовољство да дођем, да честитам благдан нашим комшијама који живе заједно с муслиманима у овом граду. Ово је велики благдан за вјернике католичке и православне вјероисповијести. Желим им да у миру и са најближима проведу празник и да нам свима будућност буде боља поручио је ефендија Велић.

Грађанима су дијељени васкршњи переци и јаја. По оцјени стручног жирија, најљепше нашарано јаје имала је Жупа св. Јосипа, а најљепшу васкршњу корпу Украјинци. Мјесна заједница Горњи Орловци могла се похвалити најљепшим штандом, а најукуснијим перетком Коло српских сестара. Најтврђе јаје имао је Милош Левнајић из Јаруга.

На  изложби васкршњих јаја, корпи и перетака   учествовали су и  чланови удружења Словенаца „ Липа“, Удружења родитеља дјеце са посебним потребама „Невен“ и  Удружење жена „ Дијамант“ из Љубије.

У богатом  културно-умјетничком програму наступили су  Тамбурашки оркестар КУД-а „Милан Егић“ из Брезичана, КУД „Козара“из  Приједора, те Удружење Украјинаца „Козак“.Манифестацију је организовао Информативно –пословни центар „Козарски вјесник“, под покровитељством Града Приједора.

 Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана