Održani " Dani zime na Kozari"

02/04/2018

 Proglašenjem pobjednika i podjelom pehara i priznanja završeni su ovogodišnji „ Dani zime na Kozari“. Među devet sportskih ekipa, najbolje rezultate u šest  takmičarskih disciplina  postigli su članovi ekipe  opštine Kozarska Dubica.

Najbolji  kotlić  u gastro takmičenju u kategoriji srednjih škola , među osam  škola, pripremili su učenici Srednjoškolskog centra „ Petar Kočić“ iz Srpca. U kategoriji lovački kotlić učestvovalo je devet  lovačkih udruženja, a najbolji su bili članovi Lovačkog udružnja „ Sana“ iz Oštre Luke.

U kategoriji izviđački odredi i planinarska društva učešće je uzelo 13 ekipa, a titulu pobjednika u pripremi kotlića u  ovoj kategoriji ponijeli su članovi Izviđačkog odreda „ Moštanica“ iz Kozarske Dubice.

Svima njima  bila su  obezbijeđena  sredstva od 150 KM za nabavku gastro materijala za kotliće.

U okviru ovogodišnjih Dana zime na Kozari održan je i Ski kup u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva LJubijski rudar, a takmičari su se  nadmetali  u muškoj i ženskoj konkurenciji  i to u kategoriji  srednjoškolaca te starijih i mlađih osnovaca.

Tradicionalna manifestacija „ Dani zime na Kozari“ , dvanaesta  po redu  , okupila je danas  na snježnoj Mrakovici  više hiljada  posjetilaca

Otvaranju “Dana zime na Kozari” ispred Vlade Republike Srpske prisustvovali su ministri  u Vladi Republike Srpske Lejla Rešić i  Dane Malešević.

Rešićeva je novinarima  izjavila  da je ponosna što već osmu godinu ovo ministarstvo pruža podršku ovom događaju.

Mi smo srećni kada lokalne zajednice prepoznaju neku dobru ideju i grad Prijedor je bio prvi koji je pokrenuo ovu priču i sve okolne lokalne zajednice su se priključile na jedan određeni način i trajemo ukupno evo 12 godina”, dodala je ona.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ova privredno-turistička  manifestacija koja se tradicionalno održava početkom februara i da su sa snijegom ispunjeni svi uslovi da ambijent bude prepun ljepote.

Snijeg je okitio našu planinu, sportisti su spremni za takmičenja, skijaši su na svojim stazama i u jednom dobrom raspoloženju počnimo ovo naše druženje na našoj Kozari ”, rekao je Đaković na otvaranju manifestacije .

Otvaranju “Dana zime na Kozari”, kojim su  prisustvovali načelnici i građani više potkozarskih opština, prethodilo je polaganje vijenaca žrtvama palim na Kozari. Vijence su položili predstavnici grada Prijedora, Vlade Republike Srpske i Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da je cilj  manifestacije bio promocija planine Kozare i Nacionalnog parka Kozara i čitave ove  regije Potkozarja.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović  je istakla da su  ovogodišnji „ Dani zime na Kozari“ ovu manifestaciju etablirali kao manifestaciju od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

„ Ako se uzme ambijent gdje  se sve ovo dešava, ova fantastična priroda , to je ono što privlači turiste i ne samo našeg okruženja  nego i sa raznih  udaljenijih destinacija“, kazala je Jovanovićeva.

Direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Dragan Romčević je izjavio da je ovo jedna od najmasovnijih manifestacija koja se dešava na ovom prostoru, ali i koja najviše promoviše Nacionalni park i sve ono što on može da pruži posjetiocima.

U toku trajanja manifestacije ulaz u Nacionalni park „Kozara“ je bio po promotivnoj cijeni od 1 KM, a visina svijega na Kozari je bila 45 centimetara.

U kulturno-umjetničkom programu  nastupili  su bend „Boćo i bećari“, „grupa „Anemo“ iz Prijedora, Gradiški tamburaši, muška ojkačka grupa i ženska pjevačka grupa, KUD-a „Knešpolje“ iz Knežice, Kozarska Dubica i pjevačka grupa, KUD „Una“, Novi Grad.

Organizatori 12. privredno turističke manifestacije „Dani zime na Kozari“ su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad i Gradiška, te Nacionalni park „Kozara“.

Pokrovitelj 12. manifestacije „Dani zime na Kozari“ je grad Prijedor, a organizovanje manifestacije su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana