U Prijedoru otvoren Balkanski rudarski kongres

10/11/2017

 U Prijedoru je danas svečano otvoren 7. Balkanski rudarski kongres "Balkanmajn 2017" na kojem učestvuje oko 180 stručnjaka iz ove oblasti iz 11 zemalja, kao i predstavnici firmi iz još desetak evropskih zemalja koje se bave eksploatacijom rude i logistike u rudarstvu.


Domaćin ovog trodnevnog kongresa je prijedorski Rudarski fakultet, a eminentni stručnjaci će kroz 87 naučnih radova nastojati da daju odgovor na privredna kretanja u oblastima rudarstva i geologije, zakonske regulative vezane za ovu oblast, kao i sistem obrazovanja budućih kadrova. 

Dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić istakao je da je cilj kongresa da se unaprijedi saradnja obrazovnih i istraživačko-razvojnih institucija i rudarske privrede. 

"Kongres se održava pod motom `Balkansko rudarstvo za prijateljstvo i napredak` a u njegovom radu učestvuju i predstavnici 16 univerziteta i instituta", istakao je Malbašić. 

On je naveo da je, osim geologije i rudarstva, za Prijedor značajna tema o kojoj će se govoriti na kongresu - budućnost eksploatacije željezne rude, koja je okosnica prijedorske privrede. 

"Podaci kojima raspolažemo govore da eksploatacija rude u ovim krajevima može da traje još nekoliko decenija. Da li će to tako biti prije svega zavisi od dinamike i investiranja u rudarstvo i geologiju", rekao je Malbašić. 

Predsjednik Balkanske akademije rudarskih nauka Slobodan Vujić izjavio je da ovaj rudarski kongres radi u kontinuitetu, a ideja je pokrenuta 2003. godine s osnovnim ciljem "da održi narušeni prostor rudarske geološke nauke". 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, otvarajući ovaj naučni skup, rekao je da je budućnost prijedorskih rudišta tema koja po značaju nadilazi lokalni nivo. 

"Nadamo se da će političke strukture shvatiti koliko je važno da se razriješi pitanje vlasništva rudnika u LJubiji, budući da bi to značajno produžilo eksploataciju i u Omarskoj, gdje se procjenjuje da rude ima za još sedam do osam godina", dodao je Đaković. 

U ime Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske učesnike je pozdravio pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju Esad Salčin, ističući da je kongres značajan, veliki korak u definisanju budućeg statusa ove važne privredne grane. 

Kongresi "Balkanmajn" do sada su održani u Bugarskoj, Srbiji, Turskoj, Sloveniji, Makedoniji i Rumuniji. Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana