Počelo oslikavanje petog gradskog murala

09/12/2017

 Akademski slikar Selver Begić iz Banjaluke danas je počeo oslikavanje novog murala pod nazivom "Negdje između početka i kraja" na zidu Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Prijedoru.

Begićev rad je izabran kao najbolji na Petom međunarodnom konkursu "Paola de Manjinkor" u okviru projekta "Prijedor - grad murala", koji realizuje prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika uz podršku italijanskog Udruženja Program Prijedor iz Trenta i grada Prijedora. 

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 37 radova, a međunarodni petočlani žiri jednoglasno je i sa maksimalnim brojem poena odlučio da rad Selvera Begića krasi zid ove gradske škole. 

"Uvijek je lijepo biti nagrađen sa tako ubjedljivom odlukom žirija, a u ovom slučaju posebno, jer mi se sviđa projekat", rekao je Begić novinarima. 

On je dodao da je bio asistent na izradi prvog murala u Prijedoru. 

"Tematika murala se uklapa u život sa svojim koloritom i svojom idejom i taj dječiji svijet i posebno će se uklopiti u mjesto, gdje će se moći vidjeti, budući da će krasiti zid jedne škole", rekao je Begić. 

On je naveo da se nada da će oslikavanje svog prvog samostalnog murala završiti u narednih desetak dana. 

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić izjavio je da je Prijedor poznat kao grad slikara i da je ovo udruženje, koje broji tridesetak akademskih slikara pokrenulo čitavu priču sa muralima sa ciljem brendiranja te teze o gradu umjetnika. 

"Ulična umjetnost je jako popularna u razvijenom svijetu i mi smo mislili da je to pravi način da se drugima pokaže da je Prijedor grad umjetnika i da ima veliku tradiciju", istakao je Eremić. 

On je dodao da su u tome uspjeli i da je Prijedor već lociran na umjetničkoj mapi prepoznatljiv po muralima. 

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru "Paola de Manjinkor" sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM. 

Grad Prijedor već krase četiri murala - "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opre Sadoa, te "Grad" umjetničke grupe "Dim tim" iz Beograda.Galerija
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana