Otvoren 12.saziv Likovne kolonije " Sreten Stojanović"

08/07/2017

Većina od deset  učesnika Likovne kolonije „ Sreten Stojanović“ okupila  se večeras na Kozari čime je zvanično počeo 12 .saziv Likovne kolonije „ Sreten Stojanović“ . Zamjenik gradonačelnika Prijedora  Aleksandar Miljuš je pozdravio učesnike kolonije i  zaželio im uspješan rad.
 
„ Izuzetna je čast pozdraviti još jednom  likovnu elitu na Kozari za koju se nadam da će za njih  biti dovoljno inspirativna i da će djela koja će ovdje nastati ostati trajno svjedočastvo o njihovom učešću u ovoj koloniji, kao jednoj od ljetnih svečanosti u našem gradu“ , rekao je Miljuš.
 
Učesnike je ispred Organizacionog odbora pozdravio Milenko Radivojac koji je istakao da je kolonija počela sa radom  2005.godine na inicijativu slikara i kuma Muzeja Kozare Branka Miljuša.
 
„ Da je neke pravde i ako se ima u vidu bogata i duga slikarska tradicija koju nema ni jedan grad u BiH  to se trebalo dogoditi i ranije“ , istakao je Radivojac.
 
On je podsjetio da je već početkom 20.vijeka Prijedorčani Pero Popović i Todor Švrakić bili su organizatori prve izložbe u BiH 1907.godine u Sarajevu.
 
„ Tu su i Sreten Stojanović i Milan Četić koji su kao jedini školovani sliakri toga vremena sa ovih prostora izlagali u Beču, Parizu“, naglasio je Radivojac.
 
On je dodao da bez obzira na to, kolonija sada dobija umjetnike iz 12.saziva čiji će radovi po njenom završetku krasiti prostor Gradske uprave Prijedor i obogatiti umjetničku zbirku Muzeja Kozare koja već broji preko 1000 radova.

Na Kozari će do 13.avgusta stvarati Gabrijela Bulatović, Daniela Fulgosi,  Milica Crnobrnja Vukadinović,Katarina Zarić, Radomir Knežević, Vesna Knežević, Saša Filipović, Ivana Flegar, Zoran Banović i Mladen Karan kao specijalni gost Kolonije.
 
 Selektor  ovogodišnjeg  saziva Zoran Banović izjavio je novinarima  da bi ,  pored druženja sa kolegama, istakao  posebnu dimenziju umjetničke interakcije koja nudi mogućnost da sa drugima podijelite radost koju ste sami osjećali stvarajući djelo i pri tome otkrivajući neke nove kutke duše.
 
 „Velika je privilegija svjedočiti procesu nastanka `nove stvarnosti` koja, uostalom, i razlikuje umjetnost od drugih oblika ljudskog stvaranja“ rekao je Banović.
 
On je dodao da je i njemu,a vjeruje i svim umjetnicima čast biti učesnik ovog kulturnog projekta koji je od početka dobro osmišljen i nazvan imenom velikana naše likovne umjetnosti i pedagogije Sretena Stojanovića.
 
U fokusu  pažnje umjetnika biće klasične slikarske i grafičke discipline.Kolonija ima karakter simpozijuma, a rad umjetnika će pratiti  Olivera Vukotić, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos  ULUS- a iz Beograda. Njen zadatak, kao aktivnog učesnika kolonije je da u tekstu  za katalog izložbe, sumira ukupne rezultate kolonije i sa aspekta teorije i likovne kritike intenzivno raditi na promociji dostignutih rezultata.
 
Pokrovitelj kolonije je grad Prijedor , a Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi na izložbi u Muzeju Kozare koja će biti otvorena u septembru, a ove godine povodom  ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari.  Galerija
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana