Otvoreni Dani šljive

08/03/2017

 U organizaciji Udruženja voćara Prijedora, na malom gradskom trgu danas je otvorena privredno-turistička manifestacija "Dani šljive".


Predsjednik Udruženja Mladen Marjanović potvrdio je da će desetak voćara narednih dana ponuditi svojim sugrađanima ovogodišnji rod šljive. 

"Ove godine rod šljive je potpuno podbacio i zato smo ovaj sajam proširili sa izlagačima i drugog voća i povrća", rekao je Marjanović. 

On je dodao da je za voćare veoma važan plasman i pored ponude trgovcima i otkupljivačima, a ovo je prilika da se predstave i svojim sugrađanima. 

Izlagače je obišao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da grad pomaže voćarima i da će ove godine zbog velike štete od mraza na voćnjacima izdvojiti sredstva da se ta šteta bar djelimično nadokadi. 

„Ova  godina je za voćarstvo bila izuzetno teška. Registrovane su ogromne štete. Nastojaćemo da im pomognemo materijalno da to premoste, jer ovo je već četvrta godina zaredom da im priroda odmaže u proizvodnji. Neki uveliko razmišljaju i o posebnom sistemu zaštite od mraza, za što su potrebni veliki rezervoari vode. Pokušaćemo da vidimo kako svi zajedno da riješimo taj problem“ , rekao je Đaković .


Inače, cijena kilograma šljiva na ovom sajmu je 1,20 KM, koliko košta i kilogram krušaka i jabuka, a posjetiocima ove manifestacije nude se i kvalitetne voćne rakije i likeri, te plodovi i sokovi aronije, maline i kupine, te paradajz i paprike. 

Na području Prijedora ima oko 40 hektara intenzivnih zasada šljive koji, kada je godina rodna, daju od 25 do 30 tona šljive po hektaru. Sajam šljive u Prijedoru biće otvoren do 9.avgusta. Galerija
Opstina Prijedor Opstina Prijedor Opstina Prijedor
Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana