Stigli biciklisti iz Slovenije na čelu sa županom Šenčura

07/29/2017

U okviru manifestacije“ Kilometri prijateljstva“ grupa od tridesetak biciklista, različitih uzrasta i profesija stigla je iz slovenačke opštine  Šenčur biciklima u Prijedor. Riječ je o članovima  Biciklističkog kluba „Bam.bi”, čiji su članovi iz šest zemalja Evropske unije, a čije je sjedište u ovoj  slovenačkoj opštini.
 
Župan Šenčura  Ciril Kozjek, koji je i sam došao  biciklom iz Slovenije u Prijedor je izjavio da je cilj ove posjete da se upozna sa rukovodstvom Prijedora i da se pokušaju pronaći neke sinergije koje imaju ove dvije lokalne zajednice u oblasti privrede, turizma i izgradnje iunfrastrukture.
 
„Mi imamo neka iskustva u tim oblastima, a posebno u oblasti zapošljavanja gdje imamo dosta pamaka u zadnjih dvadesetak godina“ , rekao je Kozjek.
 
Ova opština je smještena pored ljubljanskog aerodroma „ Brnik“ i pored auto-puta što im omogućava veoma dobre veze i pogodnost daljeg razvoja mnogih privrednih grana.
 
U delegaciji je i Rok Šimenc  direktor Razvojne agencije Gorenjske koja povezuje 18 opština i obuhvata oko 200 000 stanovnika.
 
„Posebno smo angažovani na razvoju preduzetništva i ruralnog razvoja i turizma imo zajedničkim snagama imamo mnoge šanse za razvoj ako zajedno apliciramo za sredstva u nekom evropskom tenderu“ , rekao je Šimenc.
 
On nije došao biciklom u Prijedor , ali smatra da upravo biciklizam i biciklističke staze od Kranjeske Gore pa sve do Beograda mogu biti neki zajednički nivo za prijavu na neki evropski tender na tom planu.
 
Izvršni direktor Udruženja građana „ DON“ Murisa Marić, koja je i organizator ove privredno-sportske manifestacije je istakla da su gosti iz Slovenije prešli na biciklima 300 kilometara do Prijedora i da smo i samo na osnovu tog podatka stekli nove prijatelje.
 
„Značaj manifestacije je i u mogućnostima saradnje privrednika Prijedora sa kolegama iz Slovenije, promociji planine Kozare i Prijedora kao turističke destinacije za slovenačke turiste kao i promocija biciklizma i zdravog života uopšte“ , rekla je Marićeva.
 
Biciklisti su danas startovali iz centra Prijedora i uputili se na Kozaru, gdje će u popodnevnim časovima biti organizovan susret sa gradnačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i promocija domaćih proizvoda potkozarskog kraja.  Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana