Đaković: Narodna skupština da postupi s pažnjom dobrog domaćina

04/21/2017

 Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je danas Narodnu skupštinu Republike Srpske da se s pažnjom dobrog domaćina odnosi prema privatizaciji Rudnika željezne rude /RŽR/ „LJubija“.

 
„Molim sve narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da dobro odvažu svoje odluke i mi iz grada Prijedora insistiramo na kvalitetnim garancijama da će ono što bude potpisano u ugovoru, biti i sprovedeno u djelo“, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.
 
On je apelovao na poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da razmisle o mogućim posljedicama u slučaju nepovoljnog ishoda, jer te posljedice bi bile daleko šire od grada Prijedora, ali bi Prijedor bio najoštećeniji.
 
„Naglašavam još jednom ova zabrinutost, nažalost, sve više stičem dojam da je potpuno realna, jer u svim izjavama u medijima se tvrdi da potencijalni kupac koji kupuje /državni kapital u RŽR-u/ nije kompetentan za rad, što bi moglo dovesti do komplikacija“, poručio je Đaković.
 
On je naveo da među radnicima rudnika, ali i svih drugih preduzeća oslonjenih na saradnju s rudnikom ovih dana vlada velika pometnja „zbog mora informacija i dezinformacija o prodaji državnog kapitala“ i zbog straha da će ostati bez posla.
 
„Grad Prijedor nikako to ne smije dozvoliti. Mi smo se obratili Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja će zasjedati 25. aprila, da obrati posebnu pažnju na odluku koju će konačno donijeti“, dodao je Đaković.
 
Odbornici Skupštine grada Prijedora jednoglasno su juče uavojili zaključke kojima se izražava zabrinutost odlukom Vlade Republike Srpske da državni kapital u RŽR-u „LJubija“ proda metodom neposrednog odabira kupca.
 
Od Narodne skupštine Republike Srpske traže izuzeće iz privatizacije nekretnina RŽR-a koje nemaju značaja za obavljanje osnovne djelatnosti RŽR-a, kao i da najviši zakonodavni organ Srpske garantuje nastavak eksploatacije rude, zadržavanje istog broja radnika kao što je sada u „Arselor Mitalu Prijedor“, zapošljavanje novih radnika i nastavak istraživanja ekonomski eksploatabilnog rudnog bogatstva.
 
Odluku o prodaji RŽR-a izraelskoj kompaniji Vlada Republike Srpske donijela je po treći put u posljednje tri godine, ali prethodna dva puta za nju nije bilo podrške u Nardonoj skupštini Republike Srpske. 
Galerija
Opstina Prijedor
Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana