Odbornici jednoglasno usvojili zaključke o privatizaciji Rudnika " Ljubija"

04/20/2017

 Odbornici Skupštine grada Prijedora jednoglasno su danas usvojili set zaključaka kojima se izražava zabrinutost odlukom Vlade Republike Srpske da državni kapital u Rudnicima željezne rude /RŽR/ „LJubija“ proda metodom neposrednog odabira kupca.

 

U zaključcima, koje je lokalnom parlamentu predložio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, navodi se da se zabrinutost odlukom Vlade izražava „ imajući u vidu ukupno stanje u privredi i moguću destabilizaciju stanja u privrednom sektoru, koje bi se odrazilo ne samo na radnike navedenih privrednih društava, nego i na sve druge koji svoju privrednu aktivnost baziraju na radu RŽR-a `LJubija` i `Arselor Mitala Prijedor`“.

 

U zaključcima se od Narodne skupštine Republike Srpske traži izuzeće iz privatizacije nekretnina RŽR-a koje nemaju značaja za obavljanje osnovne djelatnosti RŽR-a, kao i da najviši zakonodavni organ Srpske garantuje nastavak eksploatacije rude, zadržavanje istog broja radnika kao što je sada u „Arselor Mitalu Prijedor“, zapošljavanje novih radnika i nastavak istraživanja ekonomski eksploatabilnog rudnog bogatstva.

 

U obraćanju skupštini Đaković je zatražio da se u diskusijama svi uzdrže od zastupanja stavova političkih partija i raznih interesnih grupa.

 

„Želja nam je da se obratimo Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao najvišem zakonodavnom organu, da uzme u obzir stavove nas kao zainteresovane strane. Ja vas molim da ne zalazimo u bilo koju temu koja može imati drugi prizvuk“, rekao je Đaković, koji je i lider prijedorskog DNS-a.

 

Drago Tadić, zamjenik gradonačelnika Prijedora i prvi čovjek ovdašnjeg SNSD-a, rekao je da se privatizacijom RŽR-a ne ugrožava rad „Arselor Mitala Prijedor“ niti se dovode u pitanje radna mjesta njegovih zaposlenih.

 

„SNSD ima veliku odgovornost prema radnicima `Arselor Mitala Prijedor` i neće uraditi ništa što bi ih ostavilo bez posla. Naš cilj je da u budućnosti se pokrenu kopovi u Tomašici i LJubiji i da se na taj način umjesto 800 zaposli 1.300 ljudi“, rekao je Tadić.

 

Šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora Goran Predojević i odbornik DF-a Mirsad Duratović rekli su da nijedan odbornik nema mandat da se rukovodi ičim drugim osim interesima grada i građana.

 

Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora Dragoslav Kabić zatražio je da se iz zaključaka izuzmu riječi „izražava zabrinutost“ jer se njima prejudicira da je odluka Vlade Srpske loša, ali su nakon pauze odbornici SNSD-a prihvatili prvobitno predloženu formulaciju.

 

Na zahtjev Kluba odbornika SDS-a lokalnom parlamentu obratio se direktor „Arselor Mitala Prijedor“ Mladen Jelača rekavši da je izraelska kompanija autsajder u ovoj djelatnosti i da je Vlada Republike Srpske morala imati prag prilikom odabira kupca, a taj prag je kvalifikovanost.

 

„Naše informacije govore da se ne može  graditi priča s nekim ko je autsajder. Danas se sa svjetskom kompanijom broj jedan takmiče autsajderi“, rekao je Jelača i dodao da je to isto kao kad bi on igrao tenis sa Đokovićem.

 

Na prijedlog SDS-a da se Jelača obrati odbornicima, odbornici SNSD-a i SP-a glasali su uzdržano, a ostali su bili „za“.

 

Sjednici su prisustvovali poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz Prijedora Duško Ivić, koji je ovaj mandat dobio kao kandidat DNS-a, a sada je poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba, i Dalibor Pavić iz SNSD-a.

 

Odluku o prodaji RŽR-a izraelskoj kompaniji Vlada Republike Srpske donijela je po treći put u posljednje tri godine, ali prethodna dva puta za nju nije bilo podrške u Narodnoj skupštini Republike Srpske. O najnovijoj odluci Vlade parlament Srpske trebalo bi da se izjašnjava na sjednici zakazanoj za 25. april.Galerija
Opstina Prijedor
Vaš komentar
Unesite sigurnosni kod
 

     
    Mapa grada Web GIS
    Mapa Prijedora

 

© Grad Prijedor, Sva prava zadržana